Mulți părinți își cresc fetele în conformitate cu stereotipurile impuse. Se crede că fata trebuie să fie drăguță, gospodină și ascultătoare, pentru că aceste calități o vor ajuta să devină o soție bună. Dar în lumea modernă nu există restricții, responsabilitățile casnice sunt tot mai des distribuite egal între parteneri, iar femeia poate deveni pilot sau astronaut dacă își dorește. De aceea, părinții ar trebui să-și reconsidere viziunile și să aibă mai multă încredere în copil.
Iată 6 cele mai frecvente greșeli pe care le comit părinții atunci când își educă fiica:
1.Mama își consideră fiica o prietenă.
Pe de o parte, acest lucru este minunat, pentru că fata are încredere în mama ei și vorbește de bună voie despre sentimentele și experiențele sale. Pe de altă parte, dacă mama îi va spune mereu despre problemele sale și îi va cere sfatul, fata nu se va simți protejată alături de o astfel de mamă. Este posibil ca ea să-și ascundă sentimentele pentru a nu-și deranja mama deja agitată.
Ce trebuie să faci: prietenia cu fiica ta este bună, dar este mai bine dacă e construită pe interesele și sentimentele fiicei, nu pe ale tale.
2. Părinții își educă fiica, încercând să realizeze în ea visul de a avea un fiu
Se întâmplă adesea, dacă părinții își doreau un băiat și s-a născut o fată. Mama își îmbracă fetița ca un băiat, îi încurajează pasiunea pentru sport și pentru jocuri specifice băieților. În același timp, îi ”omoară” interesul pentru păpuși, bijuterii, artă. Tata își poate lua fiica la vânătoare și pescuit. Emoționalitatea excesivă sau lacrimile sunt inacceptabile.
Ce trebuie să faci: Susține-i dorința de a se dezvolta. Nu-i interzice să se joace în acele jocuri care o interesează. Interesează-te cum ar vrea să petreacă timpul cu părinții.
3. ”Doar ești fetiță”
Astfel, părinții încearcă să-i impună anumite standarde de comportament. Cum percepe copilul acest lucru? Faptul că este fată, îi impune anumite restricții.
Ce trebuie să faci: Dacă vrei să-i schimbi comportamentul, trebuie să vezi în ea o personalitate. Oferă-i argumente care se referă la sentimentele ei sau ale tale. Un mesaj util: în loc de “Ești neglijentă”, spune-i: “Mă supăr atunci când trebuie să spăl prea des.”
4. Părinții cer ca ea să fie tăcută și ascultătoare
Este foarte convenabil pentru părinți. Un astfel de copil face întotdeauna ceea ce i se spune, se comportă liniștit și nu-și exprimă dorințele. La ce duce asta: fata nu va învață niciodată să-și construiască propriile granițe. La maturitate, va suferi disconfort fizic și psihic, în loc să rezolve problema.
Ce trebuie sa faci: tratează cu atenție dorințele fiicei tale, nu le devaloriza. Învăță-ți fiica să-și apere poziția.
5. Fata este învățată să se bazeze doar pe sine
Atunci când părinții își sfătuiesc fiica să se bazeze numai pe sine, ei pun fundamentul unui conflict intern. La maturitatea ea poate avea probleme cu încrederea în oameni, precum și incapacitatea de a lucra în echipă. Dacă în viitor ea își va crea o familie, atunci îi va fi foarte greu să se bazeze pe soțul ei.
Ce trebuie să faci: spune-i fetei că poate conta întotdeauna pe ajutorul și sprijinul tău.
6. Fetele au o sensibilitate fizică mai mare decât băieții
Fetele îngheață mai repede, sunt mai receptive la atingeri, iar disconfortul corporal le irită mai mult. Părinții ar putea să nu înțeleagă că fetei îi este frig sau că puloverul nou este înțepător, pentru că ei mai rar se confruntă cu astfel de probleme.
Ce trebuie să faci: este important să asculți senzațiile fiicei tale și să nu le devalorizezi.