Anna Bykova – este o mamă leneșă. Și nu-i este rușine să recunoască acest lucru. Mai mult decât atât, autoarea cărții “Un copil independent sau cum să devii o mamă leneșă” este mândră de acest “titlu”, pentru că în opinia ei, acest lucru îi oferă copilului posibilitatea de a-și dezvolta independența.
Noi susținem această metodă interesantă de educație, unde nu există loc pentru grija exagerată și vă împărtășim câteva sfaturi care vor ușura viața multor părinți.
1. Cum înveți copilul la oală?
Cum? Treptat și cu răbdare.
– Oala trebuie să stea într-un loc vizibil pentru copil și întotdeauna în același loc. În niciun caz copilul nu trebuie forțat să stea pe ea.
– La etapa inițială nu uita să lauzi copilul, indiferent de rezultat.
– De asemenea, poți pune pe oală un ursuleț de pluș, povestindu-i copilului o poveste despre cât de bine s-au simțit eroii din poveste în pantaloni uscați.
2. Cum previi crizele de isterie ale copilului?
– Îndepărtează din vizorul lui toate obiectele interzise.
– Arată-i un nou iritant luminos, îi promiți o altă activitate mai interesantă. Pentru acest caz, eu întotdeauna am avut bule de săpun sau un balon care poate fi umflat în cazuri de urgență.
– Foarfecele – este o jucărie periculoasă pentru copil, dar dacă vrea o poate atinge doar sub supravegherea unui adult. Prea multe interdicții enervează copilul și îi limitează dezvoltarea.
3. Cum hrănești un copil care mănâncă puțin?
Hrana – este nevoia naturală a organismului. Încearcă ”să uiți” să-l hrănești. El te va avertiza că este flămând cu un strigăt puternic și nu se va liniști până când nu va fi hrănit. Copilul știe mai bine când și cât să mănânce.
– Oferindu-i alimente variate și multicolore, amintește-ți un moment psihologic delicat: nu-l convinge! Mai bine îi lași să i se facă foame. Când mâncarea este asociată doar cu momente pozitive, pofta de mâncare este mult mai mare.
2. Și dacă mama vrea încă o dată să-și “hrănească” copilul, merită să se oprească și să se gândească: “Ce mă forțează să fac asta? Stereotipurile din trecut? Setarea că trebuie mâncat totul de pe farfurie. Teama că micuțul va rămâne flămând?” Crede-mă, copilul nu este dușmanul său. Va mânca atunci când îi va fi foame. Violența cu mâncare – nu este cea mai bună formă de grijă părintească.
4. Dacă micuțul ”nu mănâncă nimic”?
– Dacă “nu mănâncă nimic” la masă de pe farfurie, încearcă să excluzi gustările între mese.
– Încearcă să elimini din meniu alimentele cu amelioratori de gust și aromă. Atunci când copilul se obișnuiește cu diferite “gustări”, o masă proaspătă și dietetică la grădiniță i se va părea fără gust.
– Cât mai puțin dulce.
– Cât mai multă plimbare, mai multă activitate fizică. Sunt sigură că acest lucru îi va afecta favorabil apetitul.