Părinți de nota 10

Pupatul copiilor pe gură. Este un gest acceptabil sau nu?

Pupatul copiilor pe gură. Este vreo problemă cu acest gest de afecțiune?

Un sărut inocent pe buzele copilului este normal, arată afecţiune şi nu are nicio conotaţie sexuală, spun unii părinţi. Ba din contră, este un gest erotic pe care îl faci doar cu persoana iubită şi în plus mai este şi neigienic, spun alţii. Chiar dacă nu e chiar un fenomen, pupatul copiilor pe gură naşte discuţii aprinse printre părinţi.

Mulţi părinţi îşi pupă copiii pe gură. Pentru că, spun ei, este un simplu pupic, un gest fără nicio conotaţie erotică, care arată doar afecţiune. Şi, până la urmă, de ce este în regulă să-l pupi sau să-l muşti de funduleţ (da, multe dintre noi o facem, chiar dacă nu recunoaştem), dar pupatul copiilor pe gură devine o problemă atât de mare? Pentru că, vine replica, un sărut pe buze este, în cultura noastră, un gest cu încărcătură erotică, oricât de scurt ar fi el. La fel cum nu te săruţi pe buze cu cel mai bun prieten sau cu părinţii. Păi, de fapt, noi ne sărutăm pe buze şi cu rudele apropiate, aşa am fost crescuţi şi ni se pare normal, răspunde prima tabără. Dar e deplasat şi greşit din multe puncte de vedere! Ba chiar deloc, în unele ţări, cum e Franţa, toată lumea se sărută pe buze şi nu e o ţară de incestuoşi…

Pupatul copiilor pe gură. Depinde de regulile asumate
Iar discuţiile în contradictoriu ar putea continua aşa la nesfârşit. Eu am avut prima controversă cu o altă mamă despre pupatul copiilor pe gură în urmă cu circa trei ani. Ea şi-a expus argumentele, eu le-am explicat pe ale mele şi până la urmă nimeni nu a convins pe nimeni de nimic.

Cred totuşi că, într-un final, acest obicei de a-ţi pupa sau nu copilul pe buze depinde doar de modul în care percepi tu „regulile” şi condiţionarea socială. Iar cum pentru copii aceste reguli (încă) nu există, depinde doar de noi modul în care sunt interpretate şi aplicate, în funcţie de mediul în care am fost noi crescuţi, de rigiditatea şi de limitele impuse în propria familie. Pentru unii părinţi, pupatul copiilor pe gură nu are încărcătură erotică, pentru alţii este exclusiv o manifestare între partenerii de viaţă. De aceea, nu există un răspuns clar cu privire la pupatul copiilor pe gură. Depinde de cum simte fiecare că e bine.

Pupatul copiilor pe gură. Argumente împotriva
Două argumente împotriva sărutatului copiilor pe buze rămân însă în picioare. Unul se referă la vârsta copilului. Psihologii atrag atenţia că, în jurul vârstei de 5-6 ani, copiii încep să înţeleagă care sunt regulile impuse de societate, iar unii se simt inadecvat dacă sunt sărutaţi în continuare pe buze. De aceea, dacă aveţi acest obicei în familie, fiţi mereu atenţi la semnalele pe care le dă copilul, dacă pare stânjenit sau dacă nu se simte în largul lui.

Un alt argument este cel dat de medici şi se referă la faptul că, prin sărutul pe buze, îi puteţi transmite celui mic o infecţie cu care sistemul lui imunitar nu este încă suficient de matur să lupte. În plus, nu este deloc un obicei sănătos dacă părintele fumează.

În final, recunosc că nu mi-am sărutat niciodată copilul pe buze. În creierul meu, ceva pur şi simplu nu se leagă. Dar pot să înţeleg că, aşa cum adulţii au decis că sărutul pe buze este un act cu încărcătură erotică, tot ei pot să şi „desfacă” acest gest de conotaţiile sexuale. Până la urmă, în secolul al XIX-lea, inclusiv băieţii purtau rochiţe până la o anumită vârstă şi erau îmbrăcaţi în roz, fără să încalce vreo tradiţie culturală. Acum, aşa ceva ar fi de neimaginat, după ce adulţii au decis că doar fetele poartă roz şi rochiţe. În plus, în lume există atitudini atât de diferite faţă de sărut încât e greu să le aduci pe toate la un singur numitor comun şi să spui cu certitudine dacă e bine sau greşit să-şi săruţi copilul pe buze.

Tu îţi săruţi copilul pe buze? Ce părere ai despre pupatul copiilor pe gură?