Părinți de nota 10

COPIII ȘI SOMNUL: CE INFLUENȚĂ ARE FOLOSIREA TABLETEI ÎNAINTE DE CULCARE

Poate că obișnuiești să îi citești copilului tău povești de pe tabletă. Sau poate că îl lași să se joace pe tabletă înainte de culcare. Lumina albastră a tabletei îi transmite însă creierului semnalul că este ziuă, de aceea, folosirea tabletei înainte de culcare nu îl va ajuta deloc pe cel mic să adoarmă mai repede. Dimpotrivă. Copiii se simt mai puțin somnoroși după ce stau în fața tabletei sau a laptopului și va dura mult mai mult până vor reuși să adoarmă. Pe lângă faptul că asta o să-ți dea bătăi de cap, pentru că probabil abia aștepți ca cel mic să adoarmă pentru a avea puțin timp și pentru tine, nu e deloc sănătos pentru copii să se culce prea târziu.

DUPĂ CE FOLOSEȘTE TABLETA, SOMNUL VINE MAI GREU

Poate crezi că, dacă va sta o jumătate de oră să se joace pe tabletă înainte de culcare, copilul tău va obosi și va adormi mai repede. În realitate însă, se va întâmpla fix invers. Lumina puternică a tabletei va transmite creierului că este zi și că trebuie să fie activ, iar producția hormonului somnului, melatonina, va scădea cu aproximativ 55%. Rezultatul va fi un copil și mai energic, care va adormi cu greu.

MAI PUȚIN SOMN ÎN FAZA REM

Copiii visează mai mult decât adulții. Dar folosirea tabletei seara influențează stadiile de somn și, mai ales, reduce faza de somn adânc, denumit REM (Rapid Eye Movement), faza în care au loc visele. Copilul tău va visa mai puțin și nu se va odihni la fel de bine.

LIMITEAZĂ EXPUNEREA COPIILOR LA DEVICE-URI ELECTRONICE LA CEL MULT 2 ORE PE ZI

Fie că folosesc o tableta când stau în pat și se pregătesc de culcare, fie că se uită la televizor sau se uită la ceva pe smartphone, este important ca timpul petrecut în fața acestor ecrane să nu depășească două ore pe zi. Până la 2 ani, copii ar trebui să stea cât mai puțin timp în fața ecranelor, de preferat chiar deloc, în timp ce pentru copiii mai mari de doi ani recomandarea este de maxim două ore pe zi.

NU PĂSTRA TABLETA, CALCULATORUL SAU TELEVIZORUL ÎN CAMERA COPILULUI

Limitarea timpului petrecut în fața tabletei îi va asigura celui mic mai multă interacțiune socială, mai mult timp petrecut făcând lucruri creative sau mișcare. Pentru a minimiza accesul la obiectele electronice, e de preferat să nu le ții în camera copilului, pentru a nu fi tot timpul la îndemână.

 

FOLOSEȘTE FUNCȚIA DE NOAPTE PENTRU ECRAN

Dacă nu vrei să îi interzici folosirea tabletei înainte de culcare sau dacă ai un copil mult prea insistent, încearcă să setezi device-ul mobil pe funcția nocturnă. Lumina albastră a ecranului va fi înlocuită de una din spectrul maro, care este mai bună pentru somn.

 

FOLOSIREA TABLETEI ARE ȘI AVANTAJE

Tableta nu are totuși numai efecte negative asupra copiilor. Există o mulțime de aplicații educative foarte utile pentru copii și din care aceștia pot învăța o mulțime de lucruri.

Din când în când, verifică ce aplicații sunt instalate pe tableta sau telefonul copiilor, pentru a te asigura că au un conținut potrivit vârstei copilului tău. De asemenea, ar fi o idee bună să te asiguri că nu a instalat o aplicație care îi permite să cumpere online ceva fără acordul tău.