Părinți de nota 10

10 lucruri pe care sa nu le interzici niciodata copilului tau

Stabilirea de reguli si impunerea de limite copiilor nu inseamna „dictatura”, ci sa ai doi stalpi importanti in educatie, atat de necesari pentru pastrarea armoniei in familie, pentru invatare si pentru o relatie sanatoasa intre cei mici si lumea din jur.

Atentie, insa, sa nu exagerati cu regulile. Sunt lucruri clare despre care copilul trebuie sa stie ca sunt interzise, dar anumite restrictii l-ar putea face sa se simta nesigur si sa limiteze invatarea.

interzis

Iata 10 lucruri pe care nu ar trebui sa i le interzici copilului tau
1. Sa greseasca
A gresi e omeneste si din greseli ai mereu ceva de invatat. Si tu, ca adult responsabil, faci greseli si cu siguranta nu iti place sa se tipe la tine atunci cand se intampla. E valabil si pentru copii, mai ales ca ei sunt in plin proces de invatare si unele lucruri li se par dificile, cum ar fi legatul sireturilor, sa-si faca patul sau sa isi tina jucariile in ordine. Important este sa il ajuti sa le faca din ce in ce mai bine in fiecare zi si sa invete lucruri care tie poate ti se par simple, nu sa il certi.

2. Sa planga
Mesaje precum „gata cu plansul” sau „ce urat/a te faci cand plangi” ii invata pe copii ca a plange este ceva rau. Daca de fiecare data cand copilul plange il certi sau strigi la el, va incepe sa isi reprime emotiile, va incerca sa nu le mai arate si, foarte probabil, va ajunge sa fie un adult cu probleme in gestionarea lor. Nu e mai bine sa il intrebi, pe un ton calm, de ce plange si sa incerci sa-l ajuti? Nu e mai bine sa il imbratisezi si sa il faci sa se simta iubit?

3. Sa spuna nu
Desi el este doar un copil si voi, parintii, sunteti cei care fac regulile, iar el trebuie sa asculte, cel mic este, in egala masura, un membru al familiei, cu drept de expresie si de „vot”. Cand ii spui „in casa asta se face doar cum zic eu”, copilul tau va invata doar sa fie supus si conformist. Cel mai bine este sa ii dai ocazia sa exprime ceea ce vrea si ce nu vrea sa faca.

4. Sa isi spuna parerea
In stransa legatura cu punctul anterior, scuza ca un copil este mic si nu stie el mare lucru nu sta in picioare. In loc sa ii interzici lui sa isi exprime ideile, dorintele si emotiile, mai bine iti interzici tie sa ii impui asa ceva.

5. Sa fie nelinistit, curios si galagios
Copiii nu sunt obiecte de mobilier. Ei alearga, sar, vorbesc tare, rad zgomotos, fac nazbatii, fac crize, sunt neascultatori, agitati, energici, sunt curiosi, vor sa incerce lucruri, sa descopere, fac greseli. Si asa sunt ei fericiti. Bineinteles ca trebuie sa ii inveti cum sa se comporte in situatii distincte, dar sub nicio forma nu trebuie sa ii obligi sa taca, sa stea linistiti intr-un colt in permanenta, ca un ficus.

6. Sa manance singuri
Multi parinti obisnuiesc sa le dea copiilor sa manance desi ar fi suficient de mari cat sa o poata face singuri pentru ca nu vor sa se murdareasca sau pentru ca sunt prea mici. Este o forma de supraprotectie care nu foloseste nici copilului, care are nevoie sa devina independent si sa isi dezvolte anumite aptitudini, nici parintelui, care in acel timp ar putea face altceva.

7. Sa se teama
Fricile sunt ceva normal in copilarie. Sunt frici care sunt specifice fiecarei varste si ele vor fi depasite pe masura ce copilul creste, insa doar pentru a face loc unora noi. Nu incerca sa-i interzici copilului sa se teama de intuneric, de caini sau de medic, ori sa-i fie frica sa ramana singur sau de oameni straini. Nu vei reusi decat sa il faci sa simta rusine pentru propriile temeri. In schimb, poti vorbi cu el astfel incat sa inteleaga ca nu are motive sa se teama.

8. Sa aiba secrete
Toti avem secrete si este important sa respecti intimitatea propriului copil, chiar daca ti se pare ca el nu are dreptul la asa ceva si ca trebuie sa stii absolut tot ce face si ce gandeste. Pe masura ce creste, el va avea tot mai multe secrete si tot ce trebuie sa faca un parinte este sa fie atent sa nu depaseasca acea limita care il va face pe copil sa isi piarda increderea in el.

Nu-i cauta pe ascuns prin lucruri, nu-i citi jurnalul daca are unul, nu-i citi mesajele atunci cand este suficient de mare incat sa le foloseasca pentru a comunica, nu-l presa sa iti povesteasca absolut tot. Fa-l, in schimb, sa simta ca iti poate spune orice, ca esti acolo cand are nevoie de tine si ca poate conta pe ajutorul tau.

9. Sa deseneze sau sa faca lucru manual
Poate tu crezi ca ai destul de multe de facut si fara sa trebuiasca sa speli copilul atunci cand a vrut sa picteze, sa coloreze sau sa se joace cu plastilina. Gresesti, insa, daca ii interzici aceste activitati pentru ca il obligi sa isi limiteze creativitatea si imaginatia.

10. Sa puna intrebari
Studiile nu au reusit sa calculeze cat de multe intrebari poate pune un copil. Pot fi sute, mii, milioane si pot fi despre orice. Si cand primesc raspunsul, copiii vor continua cu intrebarile, care pot fi usoare, dificile si imposibile. Chiar si cand nu stii cum sa raspunzi la o intrebare sau cum i-a trecut prin cap sa intrebe asa ceva, nu trebuie sa iti ignori copilul, sa ii spui sa taca sau sa eviti raspunsul. Comunica deschis cu copilul tau pentru ca astfel il vei ajuta sa depaseasca anumite nelinisti si vei pune bazele unei legaturi puternice intre voi.