Specialiștii unui laborator din SUA au studiat impactul ”fumatului pasiv” la șoareci. Fumul de tutun care pătrunde în haine și mobilă poate afecta dezvoltarea copiilor. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în jurnalul Scientific Reports.
Despre daunele fumatului pasiv se cunoaște demult. De această dată însă, savanții au încercat să studieze dacă aflarea într-o încăpere în care s-a fumat are aceleași efecte negative.
”Noi presupuneam că persoanele tinere sunt mai vulnerabile din cauza sistemului imunitar nedezvoltat, dar nu aveam suficiente dovezi”, susține autorul investigației Bo Hang. ”Am reușit să demonstrăm că șoarecii mici încep să crească mai greu după ce inspiră fumul din încăperea în care s-a fumat mai mult de trei ori”.
Abaterile legate de creșterea în greutate au fost observate doar la șoarecii mici, cei maturi nefiind afectați. Dar și cei mici, după ce le-a fost schimbat mediul, și-au revenit.
Totodată, la șoarecii supuși experimentului a fost observată micșorarea numărului de trombocite și unele leucocite care au legătură cu procesele inflamatorii și reacțiile alergice. Analiza sângelui a arătat rezultate normale doar după 14 săptămâni timp în care șoriceii s-au aflat într-un mediu curat. Șoarecilor maturi le-au fost de ajuns două săptămâni să-și revină.
În opinia experților, copiii sunt mai expuși riscului dacă intră în contact cu mediul poluat de fum de țigară, care prezintă un risc sporit pentru sistemul imunitar.