Iată lista cu fricile generației mai în vârstă.
Ideea Nr.1: Trebuie să ai o profesie bună pentru întreaga viață
Cu siguranță, există profesii, care probabil nu vor dispărea niciodată și întotdeauna vor fi solicitate. Atunci când am absolvit școala îmi doream foarte mult să devin psiholog, dar părinții și rudele mă întrebau ,,Dar unde vei lucra? Ce posibilități ai de a deveni un om de succes?” Și într-adevăr, la început mi-a fost foarte greu. În schimb, acum psihologii au devenit foarte întrebați.
Trebuie să alegi ceea ce este mai aproape de sufletul tău, să lucrezi din plăcere și nu doar din intenția de a fi asigurat pe viață.
Ideea Nr. 2:Trebuie să economisești bani
Următoarea convingere, pe care o avem încă de la bunici și pe care singuri încercăm să le-o insuflăm copiilor noștri – trebuie să pui bani deoparte și să economisești. Dar ce înseamnă în lumea modernă ,,să pui bani deoparte”? Cum?
În prezent este ceva imposibil, să aduni bani și să-i păstrezi poți doar într-o perspectivă foarte scurtă. Apoi ce să faci cu ei? Trebuie să-i investești undeva, dar unde – trebuie să o știi. Pur și simplu să aduci banii la bancă, să faci un depozit și să te liniștești este imposibil. Să-i pui la ciorap este și mai stupid. Deși, nu se știe ce ar fi mai stupid: posibil, în caz de criză bancară ar fi mai inteligent să ții banii la ciorap. Cu toate astea, strategia ,,adună bani și vei fi fericit” nu mai funcționează.
Ideea Nr. 3: Trebuie să aduni cunoștințe și să te pricepi în toate
Omul trebuie să știe totul. Copilul trebuie să citească totul. ,,100 de cărți, pe care trebuie să le citească copilul tău”, ,,100 de filme, pe care trebuie să le privești”. Trebuie, trebuie, trebuie…
Cantitatea de informație este atât de mare, încât este imposibil să o acumulezi în totalitate. Școala se bazează doar pe asta – să acumulezi cunoștințe. O educație cuprinzătoare, erudiția – acum 50 de ani ofereau un avantaj competitiv, iar acum singurul loc unde îți pot prinde bine – să participi la un joc intelectual la televizor.
În lumea modernă, de fapt, este mult mai eficient să te orientezi în acest ocean de informație, să fii capabil să găsești informația necesară, să o poți structura, să poți distinge o informație autentică de una falsă. Unde poți învăța asta? Omul singur învață acest lucru, nu de la școală și nici de la părinți.
Ideea Nr. 4: Trebuie să faci totul bine, calitativ
Trebuie să faci totul bine, nu cu neglijență, nu oricum, ci calitativ. Dacă în prezent vei încerca să faci mereu totul la maxim, nu vei rezista prea mult. Sarcina de bază în lumea modernă este exact opusă – să fii capabil să determini rapid, ce poți face foarte bine, ce poți face acceptabil și ce poți face așa, doar să nu zici că nu ai făcut. Trebuie să știi să te orientezi și să îți stabilești corect prioritățile.
Ideea Nr. 5: Trebuie să te strădui, cu sârguința vei obține succesul
Suntem convinși, că tot ce e bun necesită muncă grea, trebuie să te strădui și cu sârguința vei obține un rezultat bun. Ce vedem noi în jur? Vedem foarte mulți oameni de succes, care într-adevăr muncesc foarte mult. Dar oare munca lor poate fi numită ,,sârguință”, ,,diligență”?
Ei muncesc foarte mult, pentru că le place ceea ce fac, se simt bine făcând ceea ce iubesc. Cineva poate întâmplător să devină de succes, iar cineva poate munci din greu, dar să nu fie fericit și bogat. De ce proprietarul Facebook – ului a devenit un om de succes, iar alte aplicații, poate chiar mai bune, au fost apoi cumpărate de Facebook? Copiii nu sunt proști, ei văd totul, că în lumea modernă sârguința nu întotdeauna înseamnă succes, iar noi continuăm să le cerem asta.
Ce calități vor fi necesare copiilor în viitor?
În societatea modernă sunt solicitați oamenii implicați, entuziasmați, energici. Specialiștii identifică patru competențe, care vor fi cele mai necesare copiilor în viitor: Comunicarea, Cooperarea, Creativitatea și Gândirea Critică. Exact aceste calități nu sunt deloc încurajate în școlile noastre.
Cele mai de preț lucruri pe care părinții le pot oferi copiilor
1.Valorile morale fundamentale
2.Încrederea în sine
3.Susținere părintească
4.Libertatea de a alege, independența
5.Multă dragoste și căldură.