e sacrifici pentru familie. Nu ești singura. O femeie care se plânge de acest lucru ‘nu este mulțumită de viața pe care o duce’, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. ‘A adunat frustrări. Nu reușește să facă aproape nimic din ceea ce-și dorește cu adevărat. Este clar că nu mai poate continua așa pe termen lung’. Oare ce ar fi de făcut?
Te sacrifici pentru familie pentru că îți asumi un efort prea mare
În primul rând, ar fi bine să se gândească la cum s-a ajuns aici. ‘Aș întreba-o dacă cineva i-a cerut să se sacrifice pentru familie’, spune specialistul. Există anumite contexte, bineînțeles, dar, de cele mai multe ori, ea singură și-a asumat rolul de a face aproape totul. Poate i-a îndepărtat pe cei care au vrut să o ajute – soț sau copii – pe motiv că ei oricum nu se pricep. Poate a renunțat la job pentru a-și crește copiii și se simte frustrată pentru că nu primește aprecierea pe care o aștepta. Poate stă târziu în noapte să gătească și să facă curat, dar nimeni nu pare să observe ce face ea. Problema este și că face, de bună voie, un efort prea mare pentru puterile ei, dar și faptul că acesta nu este recunoscut de către cei dragi.
Vorbește despre ceea ce simți
Te sacrifici pentru familie, dar nimeni nu te apreciază? O astfel de replică ‘este expresia unei relații disfuncționale, unde lucrurile nu se petrec în armonie. Fiecare vrea să dovedească faptul că el face mai mult. Într-o familie funcțională, împărțirea atribuțiilor se face prin colaborare. Membrii ei cooperează și se comportă ca și cum ar fi o echipă’, spune Tedy Creștin. Pentru a redresa situația, ‘este bine, în primul rând, să vorbești cu ceilalți despre ceea ce simți. Discută, în special, cu partenerul, iar cu copiii abordează problema în funcție de vârsta lor. Nu este nevoie să pui o povară prea mare pe ei. Este util și să fii clară și hotărâtă în privința lucrurilor pe care le vei face sau nu în viitor’. Încearcă să păstrezi un ton calm și să nu faci reproșuri. Spune ceea ce simți și concentrează-te pe soluții.
Împărțiți responsabilitățile
Nu este nevoie să te sacrifici pentru familie. Fă o listă cu lucrurile de făcut în casă, apoi împarte-o echitabil. Asta poate însemna să faci mai mult tu pentru că te pricepi mai bine și ești mai rapidă. Totuși, nu vei mai fi singură în povestea asta. Consultă-te cu soțul și „negociați’ împărțirea. Nu ezita să-i incluzi și pe copii în program. Este bine să învețe de mici să facă și treburi casnice. Îi va responsabiliza să aibă anumite sarcini de îndeplinit. Vor căpăta, cu timpul, dexteritate și încredere în sine că se descurcă. La anumite vârste, chiar își doresc să ajute și sunt mai fascinați de treburile celor mari mai mult decât de jucării. Nu le risipi entuziasmul și fii răbdătoare cu ei. Va dura ceva până când se vor descurca mai bine și poate nu te vor egala niciodată, dar nu este cazul să fii prea exigentă. Apreciază, la rândul tău, efortul lor.
‘O familie funcțională are, săptămânal, un consiliu de familie, cu anumite reguli de funcționare în care membrii ei se întâlnesc și discută. Fiecare înțelege că are drepturi, dar și obligații. Fiecare poate participa în funcție de vârsta, resursele și experiența sa la bunul mers al casei. Sigur, nu se vor transforma într-o companie cu o anumită structură rigidă. Totuși, în lipsa unor reguli de comportament, a unor atribuții clare, va fi un haos total. Aceasta va duce la greutăți care cad mereu pe umerii aceleași persoane. Comunicarea este proastă, ceea ce provoacă multe certuri și conflicte. În plus, orice femeie are nevoie și de o viață în afara familiei și a serviciului. Trebuie să fie în contact cu prietene care o apreciază și să facă uneori ceva ce-și dorește (hobby, recreere, dezvoltare personală etc.),’ spune psihoterapeutul Tedy Creștin.