Părinți de nota 10

Cele mai frecvente cinci greșeli ale părinților când copilul răcește și are febră

Sezonul virozelor, cu tuse, febră, nas înfundat, e mai aproape decât ne-am dori, iar odată cu el încep nopțile nedormite. Ne dorim să treacă foarte repede, pentru a nu-l mai vedea pe cel mic suferind, și de aceea facem unele greșeli. Iată cinci dintre ele, conform ivona.bigmir.net.

Intervenim prea repede cu antitermice

Medicii recomandă ca temperatura de sub 38,5 ° C să nu fie scăzută cu antitermice, pentru a-I oferi posibilitatea organismului de a lupta singur cu infecția. Însă, de cele mai multe ori, părinții nu așteaptă până la această temperatură a corpului. Până la pragul de 38,5 dați-i copilului lichide, ceaiuri cu miere, ceai de tei, de zmeură, căci toate au un ușor efect antitermic asupra organismului.

2. Exagerăm cu lichidele

În urmarea a ceea ce am recomandat mai sus, ceaiurile sunt minunate, dar cu moderație. Când dăm intensiv copilului lichide, nu facem decât să forțăm rinichii. Hidratarea corectă se face lent, câte 1-2 lingurițe la 5-10 minute.

Despre cum să gestionezi corect febra copilului, în funcție de vârstă, afli din filmulețul de mai jos, în care pediatrul Ilinca Tranulis oferă informații concrete în acest sens.

3. Înfofolim copilul

Desigur, când răcește, copilul trebuie îmbrăcat, dar nu are rost să-i puneți pulover în casă. Exagerarea cu îmbrăcămintea face mai mult rău copilului cu febră. La febră mare, când are frisoane, el singur va căuta posibilitatea de a se înveli. Dar, de la un nivel în sus al temperaturii, corpul se încălzește și atunci e mai bine să îl dezbrăcați și să îi faceți împachetări cu apă călduță. Apa se va evapora de pe corp și pe această temperatura va scădea.

4. Administrăm prea repede antibiotice

Mulți părinți, la primul semn de răceală merg fie la medic și insistă pentru o rețetă de antibiotice sau, și mai rău, le administrează copilului fără a consulta medicul. Acestea sunt dintre cele mai grave greșeli pe care pot să le facă părinții. Antibioticele se prescriu doar de doctor, în cazuri foarte clare din punct de vedre medical, iar dozele și frecvența trebuie respectate întocmai.

5. Ținem copilul acasă mai puține zile față de cât e necesar

Unii părinți, de frica recuperărilor și a orelor pierdute la școală nu lasă copilul să se refacă și, imediat ce i-a scăzut febra, îi pun ghiozdanul în spate. Febra nu este singurul simptom al bolii, de aceea, dacă mai există tuse, are nas înfundat, atunci, cu siguranță, trebuie să mai stea o zi-două acasă. Până la urmă, sănătatea copilului este mereu o prioritate, căci, dacă se simte bine, va recupera mai ușor zilele pierdute