Părinți de nota 10

Pare de necrezut, dar este adevarat. Aceasta fetita a trait un cosmar de la varsta de doi ani, cand i-au aparut primele semne al pubertatii. Medicii s-au chinuit doi ani sa-i puna un diagnostic. De ce boala rara sufera micuta

Emily Dover (Noul Wales, Australia) s-a nascut ca un copil normal, ceva mai mic decat fratii ei. Medicii le-au spus parintilor ca totul este in regula cu fetita. Dar, dupa 2 ani, a inceput cosmarul sau: sanii au inceput sa-i creasca intr-un mod neobisnuit, au inceput sa apara primele semne ale pubertatii si, in final, la 4 ani, i-a venit menstruatia.

Se pare ca da, menopauza la o fata de 5 ani este posibila, desi este o problema neobisnuita care atrage atentia specialistilor.

Cazul ciudat care arata ca menopauza este posibila la o fata de 5 ani
In timp ce multe mame, adunate in parc, vorbeau despre primii doi ani de viata ai copiilor lor, Tam, mama lui Emily avea o alta ingrijorare. Sanii fiicei sale incepeau sa creasca. In plus, coprul avea deja un miros, si aparusera si primele probleme cu tenul. Totul, tipic preadolescentei, nu varstei de doi ani!

Tam, care lucreaza intr-un spital, a inceput sa intrebe toti medicii despre cazul fiicei sale. Au facut o multime de teste pentru a exclude varianta unor infectii. La doi ani de la inceperea testelor, la varsta de doar 4 ani, lui Emily i-a venit menstruatia. Era speriata, desigur. Si nu stia sa se descurce. Avea dureri si incepuse sa-i creasca si parul pubian. Medicii au decis sa opreasca toate acestea. Si in cele din urma, au gasit problema: glanda suprarenala. Solutia? Un tratament hormonal agresiv.

Acum, la varsta de 7 ani, Emily inca mai sufera consecintele menopauzei, care a inceput la varsta de 5 ani, inclusiv probleme osoase. De parca nu ar fi fost suficient, restul copiilor nu au reusit sa asimileze „diferenta” dintre colega lor de clasa, iar fetita sufera pentru ca este mereu tachinata la scoala.

Cazul lui Emily este ciudat, dar demn de studiat de medici. Parintii ei incep acum sa puna cap la ca cap si sa inteleaga de ce Emily s-a confruntat cu multe probleme dupa nastere. Nu reusea sa doarma, se plangea de dureri pe care medicii nu le-au putut localiza si a crescut mai repede decat fratii ei. Au luptat din greu pentru a gasi cauza. La inceput doctorii au crezut ca sunt infectii virale, pana cand testele hormonale au depistat, la varsta de 4 ani, aceiasi indici hormonali specifici unei femei insarcinate. Boala lui Emily are si un nume: boala Addison. In plus, fetita sufera de pubertate precoce si autism.

Ce este boala Addison si cum afecteaza fetele
Boala Addison este una dintre acele boli ciudate de care sufera foarte putine persoane din intreaga lume si afecteaza direct glanda suprarenala, responsabila pentru producerea cortizolului si a unui alt hormon numit aldosteron. Are legatura cu o problema din sistemul imunitar, care incepe sa atace tesuturile glandei suprarenale (care se gasesc in partea superioara a fiecarui rinichi), glanda care nu reuseste sa produca un numar sufucient de hormoni.

Principalele simptome ale acestei boli sunt: slabirea musculara, hiperpigmentarea pielii, greata, ameteli, crampe.

Tratamentul? Medicamentele incearca sa repare hormonii distrusi, dar are efecte secundare si este si un tratament foarte scump.