Părinți de nota 10

Sfaturi pentru a scapa de stres

Mulți cred că pot lucra intens un an, apoi merg o săptămână la mare și totul va fi în regulă.

Pedram Shojai subliniază însă că: „Dacă viața de zi cu zi nu include lucruri sănătoase, nu poți spera la o sănătate bună”.

Pedram Shojai practică de multă vreme medicină orientală și este și un adevărat călugăr taoist, dar credeți-mă, este departe de a fi un „guru” obișnuit.

În cartea sa intitulată The City Monk, Pedram combină filozofia Orientului antic cu aspirațiile moderne de fericire, sănătate și succes.

Cele mai multe sfaturi ale sale sunt să încerci să faci schimbări explicite și tangibile în viața ta de zi cu zi.

Iată câteva sfaturi de la Pedram Shojai, care îți pot face viața un pic mai bună!

1. Urmărește-ți dieta
Shojai spune că atunci când mâncăm o cantitate greșită de hrană, ne privăm de energie. „Nu ar trebui să mâncăm produse din fabricile chimice, ci mâncare reală, generată de pământ și neprocesată, mâncare care este mai ușor de absorbit pentru corpul nostru”, scrie el.

Călugărul ne sfătuiește să mâncăm mai multe legume și fructe.

2. Umple-ți ziua cu activitate fizică
Dacă petreci între opt și nouă ore în fiecare zi la birou, atunci chiar și o vizită de o oră la sală, după încheierea zilei de lucru, nu va putea compensa această lipsă de activitate. De aceea, Shojai recomandă să faceți o pauză la fiecare 25 de minute.

„Faceți zece ghemuiri”, scrie el. „Sau pur și simplu mergi cinci minute înainte și înapoi, prin birou.”

3. Dormi suficient
„Adormim stresați și ne trezim stresați și, astfel nu ne odihnim.” Sfatul său este să renunțăm la orice stimulent după ora două a după-amiezei și să înlocuim lumina puternică cu una „mai moale”.

4. Gestionează-ți timpul
Shojai consideră că atunci când ne apucăm de prea multe lucruri în același timp, în mod evident, ne lipsește timp pentru ele, aceasta ne poate umple viața cu stres extrem.

„Învață arta de a spune nu”, scrie el. „Eliberează-ți timpul, energia și determinarea pentru a face lucrurile mai eficient.”

5. Cheltuiește bani cu înțelepciune
„Nu mai pierde banii cu prostii complet inutile”, spune Pedram Shojai. El consideră că cheltuielile excesive ne determină să lucrăm din ce în ce mai mult: „Timpul este resursa noastră cea mai valoroasă, deci nu o pierde în zadar”.