Părinți de nota 10

Servetelele umede, un real pericol pentru sanatatea copiilor! De ce mamicile ar trebui sa le evite in igiena copiilor

Servetelele umede sunt utilizate in multe situatii, atat de adulti, cat si de copii. Gama este una variata. Exista servetele umede demachiante, pentru zonele intime, antibacteriene, dar si foarte multe destinate special igienei copiilor.

Din comoditate, foarte multe mamici aleg sa foloseasca servetelele umede la fiecare schimbare a scutecului. Sunt mereu la indemana, miros frumos si usureaza viata mamicilor, insa majoritatea produselor de acest gen ascund foarte multe substante nocive, periculoase pentru pielea fina si delicata a bebelusilor.

In Marea Britanie servetelele umede ar putea fi interzise din cauza plasticului in care sunt ambalate care nu este biodegradabil. Mai mult decat atat, in 93% dintre cazurile de canalizari infundate, servetelele umede au fost principalul motiv.

Ce substante contin servetelele umede
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a intreprins un studiu in acest sens in 2015. Au fost cumparate 80 de tipuri de servetele umede pentru copii din diverse supermarketuri. Au fost analizate etichetele pentru verificarea ingredientelor si a corectitudinii informatiilor prezentate clientilor. Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizata sub atenta coordonare a doctorului biochimist inginer Mihai Rissdorfer, de catre o echipa de experti.

„DACĂ LUĂM ÎN CALCUL DENUMIREA „PARFUM” ACESTA POATE AVEA PESTE 200 DE INGREDIENTE ÎN COMPOZIȚIA LUI. CELE MAI MULTE PRODUSE INDICĂ DOAR CUVÂNTUL PARFUM ÎN LISTA INGREDIENTELOR. PRODUCĂTORUL ESTE OBLIGAT SĂ PUNĂ LA DISPOZIȚIA PUBLICULUI INTERESAT INFORMAȚII PRIVIND COMPOZIȚIILE PARFUMANTE ȘI AROMATICE, DAR NE ÎNTREBĂM CUM VA AVEA ACCES LA INFORMAȚIILE ACESTEA CONSUMATORUL AFLAT ÎN SUPERMARKET.

CÂTEVA DINTRE PROBLEMELE PE CARE LE CAUZEAZĂ ACESTE PARFUMURI SUNT: MIGRENELE, AMEȚEALĂ, IRITAȚII ALE PIELII, HIPERPIGMENTARE, TUSE VIOLENTĂ, VOMĂ. ACESTA ESTE MOTIVUL PENTRU CARE SFĂTUIM CONSUMATORII SĂ EVITE PRODUSELE DESTINATE BEBELUȘILOR CARE CONȚIN PARFUMURI ȘI FACEM UN APEL CĂTRE INSTITUȚIILE STATULUI SĂ VERIFICE MODUL ÎN CARE PRODUCĂTORII RESPECTĂ LEGISLAȚIA ÎN VIGOARE”, A PRECIZAT A DECLARAT CONF. UNIV. DR. COSTEL STANCIU – PRESEDINTELE ASOCIATIEI PENTRU PROTECTIA CONSUMATORILOR DIN ROMANIA.

Analiza realizată de experții APC România a relevat următoarele în privința șervețelelor umede testate:

– 85% dintre produsele analizate conțin glicerină; glicerolul are un nivel foarte redus de toxicitate când este ingerat și este folosit și ca aditiv alimentar.

– 76% dintre produsele analizate conțin polietilen glicol; acest compus are o toxicitate redusă și este folosit pe scară largă în scop comercial, industrial, chimic, medical etc.

– 68% dintre produsele analizate conțin parfum; legislația nu obligă producătorii la indicarea substanțelor din parfum decât atunci când acestea fac parte din cele care trebuie să respecte anumite precauții în utilizare. Cu toate acestea, substanțele unui parfum pot fi extrem de diverse și, pot avea potențial negativ asupra sănătății, fiind recomandată precauție în utilizare, în special în privința copiilor mici.

– 65% dintre produsele analizate conțin acid citric; deși, în principiu, nu este nociv și este bun pentru sănătate, în unele situații poate crea înroșirea pielii și durere redusă a locului de contact.

– 64% dintre produsele analizate conțin fenoxietanol; poate fi toxic pentru bebeluși atunci când este ingerat, conform unui avertisment emis de FDA din SUA.

– 56% dintre produsele analizate conțin propilen glicol; este un compus cu toxicitate foarte scăzută.

– 25% dintre produsele analizate conțin Methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone (MCI/MI); acesta este un alergen și poate provoca reacții severe ale pielii la anumite persoane. Este permis în categoria conservanților, în proporție de 0,0015% (Regulamentul CE 1223/2009 privind produsele cosmetice).

– 20% dintre produsele analizate conțin acid benzoic; acesta este relativ non-toxic. Este permis în anumite compoziții ca și conservant (2,5% sau 0,5% in funcție de produsul cosmetic – Regulamentul CE 1223/2009) sau filtru UV (10 – Regulamentul CE 1223/2009) și interzis în amestecul de: 5-[(4-[(7-amino-1-hidroxi-3-sulfo-2-naftil)azo]-2,5-dietoxifenil)azo]-2[(3-fosfonofenil)azo]-acid benzoic și 5-[(4-[(7-amino-1-hidroxi-3-sulfo-2- naftil)azo]-2,5-dietoxifenil)azo]-3-[(3-fosfonofenil)azo]- acid benzoic (pag. 105, poz. 1193) (Regulamentul CE 1223/2009).

– 14% dintre produsele analizate conțin parabeni; unele studii au arătat că aceștia pot avea efect negativ asupra sănătății. O parte a acestora este interzisă prin Regulamentul CE 1223/2009, alții sunt permiși cu atenționări speciale în privința produselor destinate copiilor sub 3 ani.