Părinți de nota 10

Lucruri pe care sa le faci cu copilul inainte sa implineasca 1 AN

E minunat sa ai un bebelus si, in acelasi timp, obositor. Insa, inainte sa-ti dai seama, micutul tau a si implinit 1 an. Viata se desfasoara intr-un ritm atat de alert incat nici nu apuci sa te dezmeticesti foarte bine, ca si trebuie sa-l duci la gradinita.

Iata 14 lucruri pe care trebuie sa le faci cu copilul tau, inainte sa implineasca 1 an.

1. I-ai amprentele

Vei uita cat de micute au fost talpile si manutele in primele zile, asa ca ii poti lua amprentele. Fie folosesti cerneala, fie ii desenezi conturul pe o coala de hartie si sa le pastrezi. Sau ii poti lua mulaj in pasta modelatoare.

2. Canta-i

Bebelusii iubesc vocea parintilor si le place foarte mult cand le canta. Prin cantec ii poti invata cuvinte, numere, forme, culori, maniere, parti ale corpului etc.

Specialistii spun ca daca le canti sau le vorbesti copiilor si in timp ce dorm, acestia invata mai repede. Asa ca poti repeta cantecelele pe care le spui ziua si in timpul somnului. Cu cat le vor auzi mai des, cu atat vor invata mai repede.

3. Numara

Bebelusul nu va sti sa numere, insa se va distra de minune. Iar cand va fi suficient de mare ca sa-si dea seama de concept ii va fi mult mai usor sa recunoasca numerele si multimile.

4. Joaca-te

Copiii au parte de prea multe ecrane in vremurile noastre, de aceea este nevoie sa-i tii departe de ele cat mai mult timp. Invata-l jocuri care n-au legatura cu televizorul, computerul, laptopul sau tableta.

Copiii invata in joaca. Atunci cand sunteti cu mingea, cu cuburile sau cu alte jucarii, descrie-i obiectele si formele lor, culorile, astfel incat sa se obisnuiasca cu notiunile si sa le asocieze.

5. Instrumente muzicale

Nu trebuie sa cumperi instrumente. Fii sigur ca le ai deja in casa: oala, cratite, capace, linguri de lemn. Distractie placuta!

6. Multe poze

7. Sedinta foto profesionista

Desi fotografiile de casa au farmecul lor, fotografiile realizate de un profesionist surprind momente unice.

8. La piscina

Cu cat duci copilul mai devreme la apa, cu atat mai putin speriat va fi de ea.

9. Citeste-i

Cu cat incepi mai devreme, cu atat mai bine. Vei observa ca va fi atras de citit mult mai repede decat alti copii, care nu au fost obisnuiti cu cititul.

10. Noteaza-i “reusitele”

Fa-ti un jurnal in care sa-i notezi reusitele. Cand a zambit prima data, cand a scos primul gangurit, cand a vorbit prima data, ce cuvinte a spus, cand i-a iesit primul dintisor etc. Va fi placut sa rememorezi toate aceste momente.