Părinți de nota 10

Cele mai periculoase 6 alimente pentru copii si alternativele sanatoase ale acestora

De la varsta de 2 ani, cu exceptia recomandarilor in cazul unor probleme de sanatate, copiii pot manca aproape orice.

Dar, ce NU ar trebui sa manance? Nutritionista Carlota Reviriego a facut o lista cu 6 alimente foarte periculoase pentru copii, motivele pentru care ar trebui sa dispara din dieta zilnica si cea mai buna alternativa pentru acestea.

Cele mai nocive alimente din dieta copilului tau
Dupa ce incepi diversificarea, dieta copilului poate include aproape aceleasi alimente ca ale adultului, cu mici exceptii (mierea si nucile sunt de obicei excluse). Dar nu toti parintii tin cont de aceste recomandari si, ii dau celui mic de toate, abuzand chiar de unele alimente care nu sunt bune pentru sanatate.

La inceput, consecintele nu pot fi observate cu ochiul liber, dar utilizarea frecventa a acestor substante poate duce la probleme viitoare de supraponderabilitate sau obezitate, printre alte boli.

1. Produsele de patiserie industriale
patiserie

Zaharul si grasimile nesanatoase (grasimile hidrogenate si grasimile trans normal) abunda in produsele de patiserie. Consumate in copilarie, apare riscul de a dezvolta probleme cardiace grave si colesterol la varsta adulta.

Produsele de patiserie ar trebui evitate si inlocuite cu o prajitura de casa, controland cantitatea de zahar si tipul de grasimi utilizate la prepararea sa.

2. Bauturile racoritoare din comert
suc

Pe langa continutul ridicat de zahar, care creste riscul de diabet si obezitate, multe dintre ele sunt bauturi carbogazoase, de evitat in copilarie.

Stiai ca acizii prezenti in aceste bauturi pot deteriora smaltul dintilor? In plus, riscul de carii creste exponential, deoarece zaharul ramane in gura pentru o perioada mult mai lunga de timp.

Acelasi lucru este valabil si pentru sucurile fara acid, asa ca cel mai bine ar fi sa le inlocuiesti cu fructe, care au si fibra sau cu un pahar cu apa.

3. Produsele semipreparate
Aceste produse (pizza, hamburgeri, hotdogs) contin grasimi nesanatoase, pe langa cantitatile mari de zahar si sare. De aceea, este de preferat sa le inlocuiesti cu produsele preparate in casa.

4. Cerealele pentru micul dejun
cereale

La fel ca si in cazul prajiturilor, cantitatile mari de zahar fac din cerealele pentru micul dejun un aliment care ar trebui evitat. Este important sa citesti intotdeauna etichetele si sa nu cumperi acele cereale in care zaharul se afla printre cele 3 ingrediente principale.

Acestea pot fi inlocuite cu cereale mai putin procesate, cum ar fi fulgii de ovaz sau cu o felie de paine prajita.

5. Cacao solubila
S-ar putea sa nu para, dar cacao nu este de obicei primul ingredient din acest aliment, ci al doilea, dupa zahar. Zaharul simplu este unul dintre marii dusmani ai sanatatii, crescand riscul de obezitate, diabet si probleme dentare, printre altele.

Alternativa sanatoasa: cacao preparata acasa din praf de cacao cat mai pur si cu cu foarte putin zahar adaugat. Copilul se obisnuieste repede cu gustul, iar sanatatea lui iti va multumi!

6. Aperitive sarate (alune)
In acest caz, sarea este ingredientul de evitat. Acest condiment este daunator, in special pentru inima si poate creste riscul de probleme circulatorii si in special tensiunea arteriala ridicata.

Nucile prajite sunt o optiune mult mai sanatoasa si ofera, de asemenea, grasimi sanatoase, vitamine solubile in grasimi si unele minerale greu de gasit in alte alimente.

Dupa cum vezi, atat copilul, cat si intreaga familie poate manca sanatos si bogat in vitamine, fara a fi necesar ca dieta voastra sa contina aceste alimente.