Ponturi pentru alegerea ghiozdanului perfect
1. Alege mărimea potrivită – Un ghiozdan mai mare nu înseamnă că este și un ghiozdan mai bun. Lățimea ghiozdanului trebuie să fie relativ proporțională cu constituția corporală. De exemplu, un copil mic nu trebuie să opteze pentru un ghiozdan de adult. Înălțimea ghiozdanului trebuie să se situeze de la aproximativ 5 cm sub omoplați până la talie sau ușor deasupra taliei. Ghiozdanul nu trebuie să atârne niciodată 10 cm mai jos de talie.
2. Caută bretele late, cu protecție pentru umeri, atât pentru confort, cât și pentru a proteja umerii de presiune excesivă. Dacă este folosită o singură bretea, se adaugă presiune suplimentară la acel umăr. Bretelele ajustabile sunt utile, nu doar pentru prindere, ci și pentru poziționare.
3. Urmărește un ghiozdan cu buzunar și spații de depozitare pentru a distribui egal greutatea. Obiectele suplimentare când sunt distribuite în mod uniform ajung să fie mai ușor de cărat. Cele mai ușoare pot să fie dispuse mai departe de corp.
4. Menține greutatea rucsacului la 10-15% din greutatea corpului copilului. Acest aspect este extrem de important nu doar pentru sănătatea sa, ci și pentru a-și împovăra prea mult coloana vertebrală.
5. Testează înainte de a cumpăra. Poți aduce câteva obiecte personale pe care copilul le transportă în mod normal și le poți introduce în ghiozdan ca să verifici cum este distribuită greutatea.
6. Dacă ghiozdanul are barete pentru piept sau talie, asigură-te că stau cum trebuie pe copil. Unele ghiozdane oferă aceste barete, iar dacă nu sunt poziționate corect nu vor fi de ajutor, din contră conducând la un real disconfort.
7. Ține cont de stilul personal al copilului tău. Până la urmă, el este cel care va purta ghiozdanul, așa că și punctul său de vedere este important. Calitatea și ergonomia sunt criterii importante, însă nu trebuie trecut cu vederea nici stilul. Pentru că, desigur, îți dorești să îi placă ceea ce poartă. Dacă nu găsești ceva pe gustul său, îl poți păstra colorat și simplu, personalizându-l cu insigne sau abțibilduri cu personajele preferate.
8. Implică-ți copilul în procesul de cumpărare. Dacă pentru un copil de grădiniță poți lua singur decizia de a alegerea ghiozdanului perfectcumpăra ghiozdanul, lucrurile nu stau la fel pentru un adolescent. Mergeți împreună la cumpărături și ține cont de preferințele sale.
9. Caută produsele aflate la reduceri. Ultimul criteriu, dar nu cel din urmă, are legătură cu bugetul familiei. Reducerile încep la mijlocul lunii iulie și durează până la mijlocul lunii august. Dacă găsești mai multe produse la reduceri, poți achiziționa mai multe ghiozdane, și pentru anii următori sau, de ce nu, pentru același an școlar.
Cele mai frecvente 3 greșeli pe care părinții le fac când cumpără un ghiozdan sunt:
• Aleg, de fapt, un rucsac, nu un ghiozdan. Se gândesc să fie ușor, iau ceva din pânză, dar nu țin cont că greutatea manualelor va pune presiune inegală pe coloană.
• Aleg un ghiozdan cu role (care, deși este practic pe suprafețe asfaltate, când trebuie ridicat aplică o presiune mare asupra coloanei)
• Aleg un ghiozdan cu o singură bretea (total nerecomandat pentru că aplică presiune pe un singur umăr).
3 sfaturi pentru părinți, după achiziționarea ghiozdanului:
• Curelele de umăr trebuie ajustate periodic (copilul este permanent în creștere). Ghiozdanul trebuie să fie cât mai bine strâns pe corpul copilului.
• Marginea de sus a ghiozdanului trebuie să ajungă la nivelul umerilor, iar cea de jos la nivelul șoldului.
• Părinții trebuie să urmărească modul în care copilul poartă ghiozdanul când pleacă și când vine de la școală. De asemenea, ei trebuie să fie atenți la umeri și la coloană, când copilul este dezbrăcat. Umerii ar trebui să fie pe aceeași linie, nu unul mai sus și altul mai jos sau unul mai în față și altul mai în spate. Coloana trebuie să aibă forma unei linii drepte de la cap la bazin, nu forma literei C. Pentru a îndeplini aceste lucruri, părinții trebuie să privească copilul din spate, din față și din lateral. Însă, este foarte importantă și postura pe care copilul o adoptă când stă relaxat. Atunci pot fi identificate tulburările posturale precum umeri asimetrici, cifoză, scolioză, bazin asimetric etc.
„Un ghiozdan bun ține spatele drept. Pe termen lung, o postură incorectă poate afecta atât sănătatea fizică, dar și pe cea psiho-emoțională. De aceea este important ca ghiozdanul să aibă maxim 1 kg, să existe întăritură la partea din spate a ghiozdanului, să alegi un ghiozdan nu un rucsac, să aibă bureți speciali pe partea care se lipește de spatele copilului și să aibă bretele reglabile, late și (de preferat) cu bureți care să protejeze mușchii dintre umăr și gât” spune Marius Dincă, terapeut postural la Active Life Therapy.