Părinți de nota 10

Copiii puternici psihic au parinti care refuza sa faca aceste 13 lucruri

Cresterea unui copil puternic, din punct de vedere psihic, nu inseamna ca nu va plange, atunci cand este trist sau ca nu va esua, uneori. Forta mentala a copilul tau nu-l va face imun la greutatile vietii si nici nu-l va determina sa-si inabuse emotiile.

De fapt, este exact contrariul. Forta psihica este cea care ii ajuta pe copii sa-si revina dupa esecuri. Le da puterea de a continua, chiar si atunci cand au indoieli in ceea ce-i priveste. Forta psihica este cheia pentru a-ti ajuta copilul sa atinga cel mai mare potential in viata.

parinti-parenting

Dar ca sa cresti un copil puternic, din punct de vedere psihic, trebuie sa eviti cateva practici obisnuite printre parinti, dar nesanatoase, care ii rapesc copilului puterea psihica. In cartea sa, „13 Things Mentally Strong Parents Don’t Do”, Amy Morin a identificat 13 lucruri de evitat, daca vrei sa cresti un copil puternic, din punct de vedere psihic, echipat cu tot ce trebuie pentru a face fata celor mai dure provocari ale vietii.

1. Sa treci cu vederea mentalitatea de victima
Pierderea unui meci de fotbal sau o nota proasta la un test nu ar trebui percepute de copil ca si cum el este o victima. Respingerea, esecul si nedreptatea fac parte din viata.

Refuza sa participi la acest „joc” al copilului si sa-i plangi de mila. Invata-l ca, indiferent cat de dura sau nedreapta poate fi uneori viata, el poate actiona intotdeauna pozitiv.

2. Cedarea in fata sentimentului de vinovatie
Cedarea in fata sentimentului de vinovatie il va invata pe copil ca vinovatia este nepermisa. Copiii care invata acest lucru nu vor putea sa spuna „NU” unei persoane care ii spune: „fii prietenul meu si lasa-ma sa copiez de la tine la test” sau „daca m-ai iubi, ai face asta pentru mine”.

Arata-i copilului tau ca, desi uneori te simti vinovat – asa cum se simt de altfel toti parintii buni – nu vei permite ca aceste emotii suparatoare sa te impiedice sa iei deciziile corecte.

3. Sa faci din copil centrul Universului
Daca iti organizezi intreaga viata in asa fel incat sa se invarta in jurul copilului tau, acesta va creste gandindu-se ca toata lumea ar trebui sa-i satisfaca lui dorintele. Iar adultii egocentrici, de obicei, nu ajung foarte departe in viata.

Invata-ti copilul sa se concentreze asupra a ceea ce are el de oferit lumii, mai degraba decat ceea ce poate castiga de la ea.

4. Sa-i permiti fricii sa-ti dicteze alegerile
Desi protejarea copilului intr-un glob de sticla te-ar scuti de o multime de temeri, jocurile prea sigure il vor invata ca frica trebuie evitata in orice moment.

Arata-i copilului ca cel mai bun mod de a stapani frica este sa o infrunti. In felul acesta vei creste un copil curajos, dispus sa iasa din zona lui de confort.

5. Sa-i dai copilului o putere prea mare
Permiterea copiilor sa dicteze ce va manca intreaga familie la cina sau unde va merge familia in vacanta, ofera acestora mai multa putere decat sunt ei pregatiti sa gestioneze. Tratarea copilului ca pe un egal, sau ca si cum ar fi seful familiei, ii rapeste efectiv puterea psihica.

Ofera-i copilului posibilitatea sa vada ce inseamna sa primeasca ordine, sa asculte lucruri pe care nu doreste sa le auda si sa faca lucruri pe care nu doreste sa le faca. Lasa-ti copilul sa faca alegeri simple, mentinand in acelasi timp o ierarhie clara in familie.

6. Sa te astepti sa fie perfect
Este ceva normal sa astepti de la copilul tau sa se poarte frumos, sa invete bine, dar sa te astepti sa fie perfect se poate intoarce impotriva ta. Invata-ti copilul ca nu este nicio problema daca mai si greseste. E bine si normal sa nu fie grozav in tot ceea ce face.

Copiii care se straduiesc sa devina cea mai buna versiune a lor, cei care sunt cei mai buni la orice, nu-si vor da seama de valoarea lor decat in masura in care se compara cu altii.

7. Sa-ti lasi copilul sa evite responsabilitatea
Poate fi tentant sa-i permiti copilului sa sara peste treburile casei sau sa evite cautarea unui loc de munca dupa terminarea liceului. Pana la urma iti doresti pentru el o copilarie si o viata lipsite de griji.

Dar copiii care indeplinesc sarcinile corespunzatoare varstei lor nu sunt supraincarcati. In schimb, castiga puterea mentala de care au nevoie pentru a deveni cetateni responsabili.

8. Sa-ti protejezi copilul de durere
Ranile, tristetea si temerile fac parte din viata. Permiterea copiilor sa experimenteze aceste sentimente dureroase le ofera ocazia de a practica un disconfort tolerabil.

Ofera-i copilului indrumarea si sprijinul de care are nevoie pentru a face fata durerii, astfel incat sa poata castiga increderea in capacitatea lui de a face fata greutatilor inevitabile ale vietii.

9. Sa te simti responsabil pentru emotiile copilului tau
Ingrijindu-ti copilul cand este trist si calmandu-l cand este suparat, inseamna ca iti asumi responsabilitatea pentru a-i regla emotiile. Copiii trebuie sa obtina abilitati emotionale, astfel incat sa poata invata sa-si gestioneze singuri sentimentele.

Invata-ti copilul, in mod proactiv, modalitati sanatoase de a face fata emotiilor, astfel incat sa nu depinda de altii, care sa le faca pentru el.

10. Prevenirea greselilor
Daca ii corectezi tema la matematica micutului tau, mai verifici si tu o data ghizdanul, ca sa vezi daca nu a uitat ceva si ii aduci aminte in permanenta sa-si faca ordine in camera, nu-i vei face niciun serviciu.

Lasa-ti copilul sa se mai incurce uneori si arata-i cum sa invete din greseli, pentru ca apoi sa devina mai intelept si mai puternic.

11. Sa confunzi disciplina cu pedeapsa
Pedeapsa inseamna sa-i faci pe copii sa sufere pentru greselile lor. In timp ce disciplina inseamna sa-i inveti cum sa faca mai bine data viitoare.

Cresterea unui copil care se teme „sa nu aiba probleme” nu este acelasi lucru cu cresterea unui copil care doreste sa faca alegeri bune. Foloseste acele consecinte care iti ajuta copilul sa-si dezvolte auto-disciplina – de care are nevoie pentru a face alegeri mai bune.

12. Sa alegi calea scurta pentru a evita disconfortul
Sa-i dai unui copil, care plange, ceea ce doreste sau sa strangi tu jucariile in locul lui, iti poate face viata mai usoara pe moment. Dar pe termen lung, aceste actiuni vor induce copilului tau obiceiuri nesanatoase.

Arata-i copilului ca poti rezista tentatiei de a face lucrurile in locul lui. Invata-l ca este

suficient de puternic pentru a persevera, chiar si atunci cand vrea sa renunte.

13. Sa pierzi din vedere lucrurile importante
Multi parinti nu incurajeaza lucrurile importante din viata copiilor lor. In schimb, sunt atat de prinsi in haosul de zi cu zi al vietii, incat uita sa priveasca imaginea de ansamblu.

Asigura-te ca prioritatile tale reflecta cu exactitate lucrurile pe care le pretuiesti cel mai mult in viata, oferindu-i copilului tau in felul acesta puterea de a trai o viata plina de inteles.