Părinți de nota 10

Se modifică programa la grădiniță. Ce schimbări îl așteaptă pe copilul tău, din septembrie

Părinți, noi informații importante cu privire la începerea grădinițelor au fost lansate de curând. Ministerul Educației a schimbat curriculumul, cu doar 3 săptămâni înainte ca micuții să pășească pragul instituțiilor educaționale. Copiii vor avea parte de o veste proastă – vacanța intersemestrială dispare! De asemenea, școala se apropie cu pași grăbiți, data oficială de începere fiind 9 septembrie, nu 16, așa cum se propusese inițial!

Viorica Preda, inspector general în Direcția Generală Educație Timpurie a Ministerului Educației, a declarat faptul că noul curriculum mișcorează numărul de ore prevăzute pentru activitățile experențiale și crește orele dedicate jocurilor liber-alese. Viorica Preda motivează astfel: „Până acum puneam prea mult accent pe pregătirea academică și pierdeam din atenție problemele de dezvoltare socio-emoțională.”
„Am reglat puțin și partea de opționale: Opționalul intră în norma cadrului didactic, poți să faci maximum unul pe săptămână”, a afirmat Viorica Preda, pentru Edupedu.ro. Aceasta a precizat că, de acum înainte, grădinițele nu vor mai accepta posibilitatea ca părinții să plătească cadre didactice pentru opționale.

„Lucrurile trebuie sa fie clare, din punct de vedere financiar. Dacă vin oamenii competenți din domeniul financiar și ne spun că nu exista soluții… Atâta vreme cât opționalul este trecut în planul de învățământ, toți copiii trebuie să beneficieze de acea activitate, deci de ce unele să fie plătite de părinți și altele nu? Dacă cineva ne dă o soluție fericită pentru acest lucru, noi suntem fericiți să o aplicăm”, a afirmat Preda, pentru Edupedu.ro .

De asemenea, o altă schimbare vizează opționalele grădinițelor – se pare că acum se vor putea face mai multe opționale, atâta vreme cât grădinița în cauză alege să le deruleze în intervale mai mici de timp.

„Se poate face și limba străină, noi am propus metoda CLIL (Învățarea integrată de conținut și limbă inspirată de pedagogia jocului), este propusă în Metodologie. Colegii de la Constanța au experimentat-o și au extins-o de vreo 2-3 ani de zile, iar noi am propus-o ca una dintre variante pentru ceea ce se întâmpla până acum ca opțional de limbă străină cu bani de la părinți”.

Oficialul din Ministerul Educației a precizat pentru Edupedu.ro că „acest curriculum a fost pilotat de 2 ani de zile, toată țara a participat la el”.