Părinți de nota 10

Dragoș Bucur, tatăl adoptiv al unei fetițe rome: ”Cei care spun că e greu să adopți au cerințe absurde ”

La ora actuală, în România sunt peste 3.000 de copii adoptabili, însă o mare parte dintre ei nu au nicio șansă să ajungă vreodată într-o familie. Iar acest lucru nu se întâmplă din vina procedurilor greoaie de adopție, ci a criteriilor de selecție pe care le au familiile interesate de adopție.

Actorul Dragoș Bucur a înfiat recent o fetiță de șase ani, de etnie romă. Susține că procedura a fost foarte ușoară pentru că atât el, cât și soția lui, Dana Nălbaru, nu au avut pretenții absurde. De fapt, fetița pe care ei au adoptat-o nu era dorită de restul familiilor pentru că era deja mare (6 ani) și de etnie romă. “Cei care spun că e complicat sunt cei care au niște cerințe greu de îndeplinit, ei vin și scriu pe foaie: vreau un copil blond, cu ochi albaștri, de sex feminin, între 6 luni și un an și două luni, născut în zodia Leu și, fără să exagerez, din tată intelectual, mamă studentă, născut în Muntenia. Pe cuvântul meu. Evident că e greu așa”, a spus actorul în cadrul unei emisiuni TV.

El a povestit că în timpul procesului de adopție a participat la întâlniri de grup cu alte familii care își doreau să înfieze copii. ”Din 12 familii, 11 nu voiau să audă de un copil de etnie romă. Nu că nu voiau să adopte, nu voiau să audă. Au scris pe hârtie că nu vor copil de etnie romă”.

India Roxana, fetița adoptată de Dana Nălbaru și Dragoș Bucur. Cuplul mai are doi copii, o fată de 12 ani și un băiat de 3 ani.
Copiii fără șanse la familie
Mulți dintre copiii abandonați se încadrează în categoria ”greu adoptabil”, din următoarele motive:

au vârsta mai mare de 3 ani
aparțin etniei rome
au probleme emoţionale, boli cronice, dizabilităţi fizice şi/sau mintale
au fost supuși la diferite forme de abuz şi/sau neglijare severă
au mai mulţi fraţi şi, potrivit principiilor protecţiei copilului, ar trebui plasaţi împreună.

Teoretic, conform ultimelor modificări aduse legii adopției, specialiștii de la Protecția Copilului selectează familia sau persoana care răspunde în cea mai mare măsură nevoilor unui anumit copil, și nu invers. Astfel, etnia nu mai reprezintă un criteriu pentru realizarea potrivirii familie-copil. În cazul în care o familie sau o persoană atestată refuză de 5 ori să-i cunoască pe copiii selectați pentru ea, trebuie să urmeze în mod obligatoriu un program de informare şi consiliere.

Până la finalizarea acestui program, familia/persoana respectivă nu mai este inclusă în alte demersuri de potrivire cu copii adoptabili.