Părinți de nota 10

Avantajele unui copil crescut de o mamă singură

Să fii mamă singură nu reprezintă un stigmat sau o incapacitate raportată la conceptul de familie tradițională. Pentru că la nivel mondial există zeci de milioane de mame singure, care muncesc zi-lumină pentru a le oferi copiilor tot ce au mai bun, am scris acest articol. Ca să subliniem încă o dată cât de frumoși și puternici devin copiii lor.

Viața de mamă singură nu este un fenomen trecător, este o realitate care datează dintotdeauna. Nu a fost însă până recent o temă prea mult abordată. Viața de mamă singură nu este niciodată ușoară. Nopțile nedormite, nopțile muncite, lacrimile înnăbușite în pernă, toate sunt din și pentru iubire. O iubire nemărginită, care nu este departe de cea a unui erou. Pentru că da, mamele singure sunt pur și simplu eroine. Care nu așteaptă niciodată nimic la schimb pentru toată munca lor titanică. Atunci când tot efortul depus se întoarce nu înzecit, ci înmiit, când își privesc micuții care devin adulți responsabili, demni de toată admirația toate greutățile pălesc. Lecțiile pe care i le oferi tu, mamă singură, copilului tău, sunt de neprețuit. Iată-le în continuare:

1. Cumpătare financiară. Marea majoritate a mamelor singure trăiesc după un buget strict, prin urmare este de la sine înțeles că și copiii lor ajung să cunoască valoarea banilor. Spre deosebire de marea majoritate a copiilor care cresc alături de doi părinți, aceștia înțeleg ce eforturi sunt necesare pentru a susține financiar o gospodărie. Ei dezvoltă un simț puternic al economisirii banilor, înțeleg conceptul de buget, lucrurile pentru care merită să își cheltuie banii și, dimpotrivă, lucrurile care sunt doar cheltuieli inutile. Pare o lecție banală, dar le va fi de mare ajutor atunci când își vor clădi propriul drum către independență financiară.

2. Serviabilitatea. O mamă singură nu poate să se ocupe de toate, așa că ajunge să apeleze la ajutorul copiilor. Implicarea lor în treburile casnice, încă de la o vârstă fragedă, pentru că lipsește luxul de a avea pe cineva la dispoziție care să strângă după tine, ajunge să reprezinte un beneficiu pe termen lung. Hrănirea animalelor domestice, curățarea camerei, spălarea vaselor pot părea o corvoadă pentru majoritatea copiilor și sunt realizate doar la solicitare. În același timp copiii mamelor singuri întreprind din proprie inițiativă aceste activități, iar la maturitate vor ajunge să își perpetueze obiceiurile din copilărie.

copil crescut de o mama singura

3. Capacitate de adaptare. Acesta reprezintă un atribut de bază în zilele noastre, în orice etapă a vieții. Perioada studiilor universitare este de obicei cea în care sub imperiul independenței dobândite, mulți studenți ajung să se demonstreze incapabili de a se adapta schimbării. Nu același lucru se poate spune și despre copiii mamelor singure. Observându-și mamele și puterea lor de adaptare învață la rândul lor să facă față cu ușurință schimbărilor, situațiilor nou-ivite în viața lor. Capacitatea aceasta conduce pe termen lung la adaptare și perseverență.

4. Apreciază valoarea muncii. Pentru că cea mai mare parte din mamele singure sunt extrem de muncitoare, jonglând între slujbă și copii, cei mici observă dedicarea lor și le apreciază lupta. Provocările de pe parcurs nu fac decât să îndulcească victoria. Când o mamă singură obține o promovare la locul de muncă sau își permite să cumpere un cadou copilului său, acesta înțelege legătura dintre sacrificiu și succes. Obiceiul de a munci cu dedicație rămâne pe veci întipărită în amintirea copilului și ei la rândul lor nu devin adulți leneși, care să aștepte să le pice din cer.

5. O perspectivă diferită asupra rolurilor de gen. Fiicele mamelor singure învață că nu au nevoie de bărbați pentru a fi fericite sau a avea succes. Iar băieții crescuți de mame singure învață să aprecieze puterea și independența unei femei. Mamele singure fac totul, schimbând așteptările tradiționale cu privire la ce poate să facă sau ce trebuie să facă o femeie. În consecință copiii beneficiază de o perspectivă lipsită de prejudecăți. Te vei convinge de acest lucru dacă vei ruga un bărbat să povestescă despre mama sa care l-a crescut singură.

citeste continuare pe qbebe.ro