Părinți de nota 10

Se apropie seara. Cum doarme micuțul tău? Iată câteva sfaturi care să-l ajute să aibă somnul mai lin și să doarmă mai bine.

Ești mamă pentru prima dată și ai nevoie de sfaturi pentru somnul copiilor. Presiunea de a avea un “copil cuminte”, care să doarmă toată noaptea, ți se pare insuportabilă? Ai sentimentul că te descurci lamentabil de fiecare dată când copilul tău se trezește în toiul nopții? E cazul să fii mai blândă cu tine. În ciuda unei conspiraţii a tăcerii părinţilor de pretutindeni (nimeni nu vrea să se simtă judecat), urletele micuţilor pe timp de noapte sunt mai normale decât ai putea crede.

Sfaturi despre somnul copiilor găsești și în ”Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor” . Află absolut tot ce ar trebui să știi despre somnul celui mic. Cartea este disponibilă AICI.

Totul despre somnul copiilor:
Conform unor studii efectuate la Universitatea din Bristol, la vârsta de şase luni numai 16% dintre copii dorm toată noaptea, iar media de somn nocturn la sugari este de doar cinci ore pe noapte. Peste jumătate dintre bebeluși se trezesc ocazional, 9% se trezesc în majoritatea nopţilor, iar 17% se trezesc de mai multe ori în fiecare noapte. Deci nu, nopțile albe (sau aproape albe) nu sunt doar problema ta!

De ce se trezesc bebeluşii?
La început, bebeluşii se trezesc ca să mănânce. Așa sunt ei construiți: sugarii au cicluri scurte de somn cu treziri frecvente.

Potrivit cercetătorilor, cum ar fi profesorul James McKenna de la Universitatea Notre Dame din Indiana, SUA, aceste treziri joacă un rol important în protecţia împotriva sindromului morţii subite la sugari (SIDS): bebeluşii trebuie să se trezească în cazul în care au probleme de respiraţie sau dacă le este prea cald sau prea frig (două situații riscante).

La fel de normal este ca micuţii să se trezească dacă le este foame, dacă au vreun disconfort sau, atenție, dacă sunt într-o perioadă în care au achiziții fizice (cum ar fi rostogolirea sau mersul de-a bușilea), evoluții neurologice (un exemplu în acest sens ar fi că, la aproximativ 26 săptămâni, bebeluşii încep să perceapă distanţa, astfel devenind confuzi când îşi dau seama că mama sau tata se îndepărtează şi, ca urmare, devin mai doritori de companie).

La fel de firesc este să se trezească dacă trec printr-o perioadă cu încărcătură emoţională puternică (când apare anxietatea de separare, spre exemplu) sau atunci când în viața lor apar schimbări (vine o nouă bonă sau familia se mută în altă casă).

Somnul deştept
În proporţie de aproximativ 50% din timp, bebeluşii au un somn activ (REM), care joacă un rol important în dezvoltarea creierului. Ar putea fi mai uşor să accepţi somnul uşor al bebeluşului tău dacă îl priveşti că pe un “somn inteligent”, nu-i așa?

În timpul somnului activ crește producţia anumitor proteine care susțin activitatea cerebrală, iar fluxul de sânge spre creier este de aproape două ori mai mare decât în stările de somn profund.

De asemenea, creierul foloseşte somnul activ (uşor) pentru a procesa informaţii, iar acest lucru ar putea explica de ce copiii încep să se trezească pe măsură ce se dezvoltă şi îşi “exersează” noile abilităţi (cum ar fi să se ridice în picioare).

Sfaturi pentru somnul copiilor
Desigur, problemele nu se rezolvă doar dacă știi că trezirile dese ale copilului nu sunt din vina ta. Dacă crezi că cinci ore de somn neîntrerupt ar putea fi un vis devenit realitate, există câteva strategii pe care le-ai putea încerca pentru a-ţi ajuta copilul să doarmă mai bine.

Învaţă semnele. Niciunuia dintre noi nu îi place să fie ţinut treaz noaptea, aşa că nu lăsa niciodată să treacă ora de somn a copilului. Încearcă să îl pregăteşti pe cel mic de culcare imediat ce dă următoarele semne: devine din ce în ce liniştit, cască, îşi încetineşte mişcările, se încruntă, îşi strânge pumnişorii, pierde interesul pentru oameni şi jucării. Dacă ratezi această oportunitate, copilul este foarte probabil să devină morocănos şi să fie din ce în ce mai dificil de liniştit.
Inaugurează câteva ritualuri înainte de culcare. Rutina înainte de culcare poate deveni un reper care să îi ajute chiar şi pe bebeluşii cei mai mici să adoarmă. Încă din primele zile, fă-i piticului o baie călduţă de relaxare înainte de culcare. Ai putea să îl înveleşti bine după aceea, ca să nu se trezească atunci când se mişcă din reflex în somn.

Atingere magică. Nopţile liniştite sunt doar la o atingere distanţă: studiile au arătat că sugarii şi copiii mici care sunt masaţi zilnic, timp de o lună, preţ de 15 minute înainte de culcare, adorm mai uşor.
Sunete relaxante. Sunetele repetitive şi relaxante ale cântecelor tradiţionale de adormit copii îi amintesc micuțului de “muzica” pe care o auzea pe vremea când trăia în burtica ta: sunetul inimii tale, sunetul lichidului în care stătea etc. Muzica pentru bebeluşi care conţine şi elemente ritmice poate avea efecte relaxante incredibile.
Legănatul. Acţiunea de legănat îl va îndemna automat pe copil să adoarmă. Ar fi ideal dacă ai avea un pătuţ pe care să-l poți legăna fără prea mult efort.

Înfașă ușor copilul. Tresăritul în somn este un reflex de supravieţuire primitiv, care se manifestă prin mişcări spontane, destul de puternice, care îl pot trezi pe cel mic din somn și îl pot speria. Oferă-i copilului un sentiment de siguranţă, înfăşurându-l de jur împrejur cu un cearşaf pe timp de vară sau cu un şal moale în timpul iernii. Treptat, înfăşă-l din ce în ce mai puţin, pe măsură ce reflexul de tresărire dispare (acest lucru se petrece la aproximativ trei luni).
Redu cofeina. Dacă alăptezi, cofeina poate crea un cerc vicios: tu bei cafea (sau alte băuturi cu cofeină) pentru a avea energie, iar bebeluşul primeşte un excitant, prin lapte, şi devine agitat. Nou-născuţii sunt deosebit de vulnerabili la cofeină: un bebeluş poate avea nevoie de până la nouăzeci şi şapte de ore pentru a elimina din organism cofeina pe care tu o primeşti dintr-o singură ceaşcă de cafea. Atenție, deci, la câtă cafea bei, cofeina ar putea fi un motiv pentru care copilul tău nu are somnul profund noaptea!

Mesele din timpul zilei. Burticile mici au nevoie de mese frecvente, dar, în curând, copilul tău va începe să doarmă mai mult între mese. Dacă bebeluşul doarme mai mult de patru ore între mese în timpul zilei, este rezonabil să încerci să îl trezeşti uşor şi să îl hrănești, pentru a avea somnul mai lung noaptea. Cu toate acestea, fii răbdătoare dacă nu este încă pregătit să îşi schimbe programul.
Încearcă o masă în plus. Indiferent de ora la care copilul a primit ultima masă, încearcă să îl mai hrăneşti o dată când mergi tu la culcare (nu e nevoie să îl trezeşti, el poate suge şi în somn).

Astfel, cu puţin noroc, somnul lui poate coincide cu al tău.
Învaţă-l diferenţa dintre noapte şi zi. Învaţă copilul diferenţa dintre zi şi noapte ţinând cel mult o veioză economică aprinsă şi vorbind-i în şoaptă când îl hrănești noaptea. Păstrează joaca şi discuţiile ample pentru momentele de peste zi.
Nu deranja. Poţi evita să trezeşti copilul noaptea când îl hrănești dacă îi schimbi scutecul înainte sau în timpul mesei. Dacă o faci după aceea, când copilul este sătul, sunt şanse mari să se trezească de-a binelea.

Lasă-l să sugă până adoarme. Adormitul la sân este una dintre cele mai simple metode de a potoli un bebeluş. Acest lucru se datorează hormonilor eliberaţi în timp ce copilul se hrăneşte. Dacă, însă, te îngrijorează că acest comportament ar putea deveni un obicei, alternează reprizele de alăptat cu alte rutine de somn.

Împărţiți somnul. Studiile au arătat că mamele şi bebeluşii care dorm împreună (în apropierea celuilalt, în aceeași cameră, nu neapărat în acelaşi pat) au aceleaşi cicluri de somn, aceste mame reuşind în final să doarmă mai mult.
Un pic de mami. Dacă îi poţi strecura copilului în pat un tricou care să aibă mirosul tău, cel mic va simți că îi eşti aproape atunci când doarme.
Nu te mai uita la ceas. Gândul că iarăși nu dormi poate fi suficient pentru te împiedica să adormi la loc. Dacă ești grăbită și nervoasă, copilul îți va simți încordarea și se va liniști mai greu. Încearcă să elimini stresul și să folosești timpul pentru alint și pupici și vei avea o surpriză plăcută.