Părinți de nota 10

Nu lasa copilul sa se joace cu sclipici! Este mai periculos decat crezi!

Sclipiciul pare un material inofensiv pentru copii, deoarece este folosit in multe activitati de cei mici si le place pentru ca straluceste mult si are culori foarte atragatoare.

Dar noi parintii trebuie sa fim mult mai atenti decat ne putem imagina. Pe cat este de stralucitor, pe atat este de periculos.

De ce este periculos
Este normal sa ai incredere ca materialele sau jucariile pe care le folosesc cei mici nu sunt toxice sau periculoase, dar parintii trebuie sa fie precauti pentru a evita problemele. Sclipiciul, de exemplu, poate provoca probleme grave de sanatate, scrie Maria Jose Roldan.

Sclipiciul este o pudra fina care atrage atentia si este folosit pentru decoratiuni, mestesuguri si chiar la jucarii. Daca l-ai folosit vreodata, ai vazut ca se curata destul de greu, deoarece ramane lipit pe orice tip de suprafata. Doar putin sclipici inhalat poate cauza grave probleme respiratorii si digestive.

La nivel respirator, problemele apare atunci cand sclipiciul ajunge in corp prin nari, prin inhalare sau de pe degete. Trece prin tractul respirator superior si poate ajunge la plamani, provocand o reactie inflamatorie severa numita pneumonita chimica. Se poate produce hipoxie progresiva severa (aport insuficient de oxigen in organism) care duce la insuficienta respiratorie si posibil moarte, daca nu se solicita ajutor imediat.

De asemenea, poate provoca probleme la ochi, cum ar fi iritatia sau conjunctivita. Daca un copil baga in gura sclipici, poate provoca dureri de burta, varsaturi si diaree. Uneori poate provoca si iritatii ale pielii, in special micutilor care au dermatita atopica.

Trebuie sa stiti ca sclipiciul este foarte toxic, deoarece contine plumb, cupru si alte substante toxice. Si este si un material foarte poluant. In unele tari precum Argentina sau Regatul Unit, a fost interzisa comercializarea lui.

Sclipiciul nu ar trebui sa fie niciodata la indemana copiilor. Iar daca au nevoie sa-l foloseasca, ar trebui sa utilizeze manusi si masti, scrie Copilul.ro.