Părinți de nota 10

Printesa Diana a reusit sa faca imposibilul. Noi, femeile de azi, trebuie sa ii multumim

Printesa Diana a fost cu adevarat o deschizatoare de drumuri. Si nu doar cu privire la implicarea ei in actiuni umanitare, cu privire la renuntarea purtarii palariilor, ci si cand a venit vorba despre modul de nastere in familia regala. Modul in care privea ea lucrurile a ajuns sa constituie un reper pentru generatiile care i-au urmat.

Nasterea in familie regala, o traditie aparte
Vestea ca Printesa Diana in varsta de 21 de ani l-a nascut pe Printul William in anul 1983 a facut inconjurul lumii si a ramas intiparita in istorie. Viitorul rege a venit pe lume in Spitalul St. Mary Aripa Lindo din Londra Paddington, acelasi spital in care s-au nascut mai tarziu si copiii lui (al treilea urmeaza cat de curand sa vina pe lume). Desi nu pare sa aiba nimic iesit din comun, aceasta nastere a marcat un moment semnificativ in istoria regala britanica: prima data cand un mostenitor direct la tron s-a nascut intr-un spital.
In trecut femeile care faceau parte din monarhie nasteau in resedinte private sau in palate. Regina Elisabeta II, de exemplu, si-a adus pe lume cei patru copii in Casa Clarence si in Palatul Buckingham. Propria ei nastere in 1926 a avut loc intr-o casa din Londra care apartinea parintilor mamei sale. Printesa Diana nu a fost insa prima care a incalcat aceasta traditie, onoarea revenindu-i Printesei Regale Anne, care a nascut in Spitalul St. Mary in 1977 si in 1981.
Cu toate acestea, Printesa de Wales se pare ca este cea care a pavat drumul pentru mamele regale in stilul personal, optand pentru o nastere activa. Nasterile in care bebelusul este adus pe lume cu ajutorul forcepsului in timp ce mama este anesteziata constituiau modalitate preferata de nastere pentru monarhi incepand din perioada anilor 1840. Nasterile regale erau adesea prelungite, dureroase si departe de a fi private. Constituia o practica comuna cea de a participa la nastere pentru a incuraja femeia in travaliu si pentru a depune dovada ca nu exista nicio inselaciune daca copilul murea. La nasterea unui potential urmas la tron, martorii erau considerati esentiali, iar in camera asistau doamne de onoare, moase, servitori si doctori, curtenii de sex masculin aflandu-se in spate; existau temeri ca monarhi lipsiti de scrupule ar putea inlocui un bebelus mort cu un alt nou-nascut adus in patul de nastere in mod fraudulos.

Astfel, Regina Victoria a beneficiat de medicatie in timpul nasterilor sale, o senzatie pe care a descris-o drept calmanta, linistitoare si incantatoare peste masura (facand referire la aceasta drept cloroformul binecuvantat), in timp ce Regina Elisabeta II se pare ca ar fi adoptat la randul sau aceeasi tehnica. Tinand cont de traditia istorica, atunci cand Printesa Diana a incalcat traditia si a decis sa prefere nasterea intr-un spital, a creat o situatie fara precedent.

Pentru toate aceste generatii reprezenta un semn de bogatie si de clasa sa poata sa se bucure de o nastere fara dureri, fara drame, iar pana la finalul anilor 1950, cu incurajarea medicilor obstetricieni, practica a devenit mai comuna decat oriunde. Desi nasterile semi-adormite au fost excluse odata ce s-a realizat faptul ca practica putea cauza trauma si chiar deces, pana la finalul anilor 1980 majoritatea femeilor (in special din Europa de Vest si America) erau asteptate sa nasca in pozitie intinsa pe un pat cu ajutroul medicamentelor. Iar in ceea ce priveste nasterile regale in special, se astepta ca bebelusii sa vina pe lume acasa. In cazul monarhiei britanice, acasa insemna nasterea in Palatul Kensington.

Printesa Diana a nascut intr-un spital
Dimpotriva, Printesa Diana nu doar a ramas constienta in timpul nasterii lui William, ci l-a nascut mai degraba stand in picioare decat in pozitie sezanda, asa cum se obisnuia la momentul respectiv. In timpul sarcinii sale, experta in nastere naturala Sheila Kitzinger a fost rugata sa recomande Aripa Wing a spitalului St. Mary cu privire la echipamentul potrivit pentru o nastere in pozitie verticala. Conform biografiei sale care a aparut in publicatia britanica Daily Mail in 2015: “Am spus ca Charles pare suficient de puternic ca sa o sustina. Si exact acest lucru s-a intamplat. A fost prima nastere regala activa, in contrast complet cu consideratia reginei care sugera ca, in conditiile anesteziei moderne, nasterea a devenit un somn si o uitare. Prima oara cand un monarh britanic s-a nascut intr-un spital.” Kitzinger sustine ca Printul Charles a sustinut-o pe perioada nasterii si copilul a venit pe lume la 16 ore dupa ce a fost internata in spital; specialista sugereaza ca nasterea de care a avut parte Diana nu a fost doar un moment semnificativ pentru mamele dn familia regala “contributia Dianei in valorificarea nasterii pentru femei a determinat cu adevarat niste schimbari radicale la nivelul spitalelor.
In urma cu jumatate de secol, barbatii nu obisnuiau sa se afle alaturi de partenerele lor cand venea momentul nasterii, iar femeile nu aveau nici dreptul si nici cunostintele pentru a lua niste decizii informate. Nasterea constituia un subiect domestic, in timp ce barbatii conduceau lumea.

Propriile amintiri ale mamei regale cu privire la propria nastere nu erau atat de vesele, declarand pentru biograful Andrew Morton ca travaliul sau a fost extrem de rau, simtindu-se ingrozitor de bolnava pe toata durata acestuia. Printesa Diana a explicat de asemenea si ca a avut nevoie de o nastere indusa adaugand ca “nu a putut sa mai suporte presiunea presei care devenise insuportabila; era ca si cum toata lumea monitoriza fiecare zi a sarcinii pentru mine”.
In data de 21 iunie 1982, s-a pornit schimbarea unei culturi. Cu toate ca Printesa Diana a fost criticata de catre multe persoane, contributia sa in revendicarea modului de a naste pentru femei a reusit cu adevarat sa initieze schimbari radicale la nivelul spitalelor. Cu doi ani mai tarziu, printul Harry s-a nascut in acelasi spital, la fel ca ambii copii ai lui William si Kate Middleton, Printul George si Printesa Charlotte in anii 2013, respectiv 2015. In prezent, desi Ducesa s-ar parea ca ia in considerare revenirea la traditia regala prin intampinarea celui de-al treilea copil acasa, va naste inca o data in cadrul Spitalului St. Mary (bebelusul regal urmeaza sa vina pe lume in aceasta luna, aprilie 2018).

Loading...