Părinți de nota 10

Dupa nastere: dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioara

Te uiti in oglinda incercand sa descoperi imaginea ta – fara griji – dinainte sarcinii si nasterii. Unde e cea de odinioara?

Cine are grija de noua mamica?
Intr-adevar dupa ce ai adus pe lume un mic copilas sanatos, nimeni nu prea mai este atent la plangerile tale, draga mamica. Ti se spune aproape intotdeauna ca vei veti reveni la normal, dupa un timp…

Dar ce-i de facut daca tu., ca proaspata mamica nu te simti bine, ai o stare generala proasta, nu ai chef de nimic si dupa 6 luni de la nastere nu ai reusit sa revii la greutatea dinainte de sarcina? Si daca vrei sa vorbesti despre aceste probleme ti se spune sa te pripesti … sa mai astepti un timp. Chiar si doctorul tau iti va spune ca la 3 luni de la nastere este prea devreme pentru rezolvarea plangerilor tale., caci de-abia la 6 luni de la nastere organismul femeii incepe sa-si regaseasca echilibrul hormonal. Bla Bla … parca nimeni nu te mai intelege si nu stie prin ce treci.

Din nou hormonii…
Dar poate citind randurile aceste te vei regasi si vei gasi printre ele si cateva dintre plangerile tale – ocazie ca sa nu ai impresia ca esti singura persoana de pe planeta care sufera de aceleasi simptome de tot felul dupa nastere. De fapt, esti mai mult intr-un proces de „dez-gravidizare”, de revenire la normalitatea de dinainte de sarcina.Bine bine … dar cat dureaza? Daca sarcina a durat 9 luni … si dez-gravidizarea ar putea tine cel putin 9 luni.

Desi exista cercetari pe seama problemelor fizice si psihice ale femeilor in primii doi ani dupa o nastere, psihologii spun ca nu exista nici o dovada clara ca aceste simptome au vreo legatura cu hormonii.

Atacul depresiei dupa nastere
Cam in jurul saptamanii 10 de dupa nastere, multe femei devin depresive, fara vreo dovada ca aceasta ar fi cauzata de schimbarile hormonale rapide de dupa nastere.

Exista totusi medici care sustin ca hormonii sunt de vina, deoarece in timpul sarcinii organismul produce mai mult estrogen si pregesteron decat in starea normala a organismului, astfel incat imediat dupa nastere nivelul acestora ajunde uneori si de 100 de ori mai mare decat cel normal. In momentul eliminarii placentei, productia de hormoni inceteaza total, aproape la fel ca la menopauza.

In orice caz, hormonii nu sunt singurii raspunzatori pentru starea generala a unei proaspete mamici. Mai ales pentru o femeie care naste pentru prima data si trebuie sa se obisnuiasca cu noua situatie de mamica.

Dar cum poti fi si mama si sotie?
Si in plus, cum poti fii mama, femeie si iubita in acelasi timp si poate sa mai si iti faci o cariera? Bebelusul solicita multa energie, plange mult, mai ales noaptea si va oboseste.

Alaptarea nu are probabil nici o influenta, poate doar pe termen lung, caci hormonul numit prolactina este secretat atat timp cat bebelusul este alaptat.

Daca optezi pentru hranirea cu biberonul, productia de prolactina inceteaza si in 10 zile nivelul sau ajunge la cel normal, odata cu reducerea unora dintre plangerile dvs. de dupa nastere. Exista un ghid complet despre alaptare? Ei bine DA – toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com – vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri clare si sincere despre alaptare.

Nu te ingrijora si ai rabdare
Chiar daca revenirea la normalitate dupa o nastere nu este prea bine cunoscuta si chiar este minimalizata … nu te ingrijora. Nu esti singura care sufera de o stare generala proasta.