Nu stiu altii cum sunt, dar eu in tot timpul in care am facut documentarea pentru acest articol legat de varsta ideala, n-am incetat sa ma gandesc la doua lucruri. Nici acum nu pot sa ma opresc. O sa si incep cu ele: Adriana Iliescu si Violeta. Prima a devenit mama la aproape 67 de ani, cea de-a doua la 13. Prima a ramas insarcinata prin fertilizare in vitro, a doua a intretinut relatii sexuale cu un vecin cu 50 de ani mai in varsta ca ea.
Conform Wikipedia, Adriana Iliescu a detinut, de pe 16 ianuarie 2005 pana pe 29 decembrie 2006, recordul pentru cea mai varstnica femeie din lume care a dat nastere unui copil. A fost detronata de o femeie cu 38 de zile mai in varsta ca ea.
Violeta, in schimb, nu detine niciun record. Nici macar nu e cea mai tanara mama din Romania, dar cazul ei este cel mai recent. Cea mai tanara mamica este Lina Medina, o peruanca de 5 ani care a nascut un baietel in 1939, iar cea mai tanara mamica romanca din acest top este Maria Stanescu, de 11 ani.
Dar, revenind la Adriana Iliescu si la Violeta, ambele au dat nastere unor copii sanatosi. Cazul Violetei il scoatem din discutie aici, ea nu si-a dorit sa fie mama, nici nu stia ce inseamna sarcina sau maternitatea. Vorbim despre femei mature, care tanjesc la statutul de mama. Adriana Iliescu e o femeie matura (poate prea matura, ar zice unii) care si-a dorit foarte mult un copil. Ba chiar a apelat la tratamentul de stopare a menopauzei si, ulterior, la fertilizarea in vitro. A reusit. Are o fetita frumoasa si sanatoasa, care luna trecuta a implinit 7 ani.
La vremea respectiva, cazul Adrianei a facut valva peste tot in lume. Parerile s-au impartit inegal: o mica parte erau de acord cu decizia ei de a deveni mama la aceasta varsta si cea mai mare parte inca o acuza ca nu-si va putea creste copilul normal sau ca a vrut doar sa intre in Cartea Recordurilor.
Unele posturi TV realizeaza materiale cu ea si cu cea mica la fiecare aniversare a fetitei. Din nou, apar persoane care isi expun opinia si, de cele mai multe ori, o acuza.
In fond, e ceva gresit in a fi mama la o varsta inaintata?
Exista o varsta ideala?
Am intrebat cateva femei:
Malina are 32 de ani si este mama unei fetite de 6 ani. Nu crede ca exista o varsta ideala, dar e de preferat e sa fii tanar. E de parere ca e foarte importanta relatia pe care ti-o construiesti cu copilul. “Ca o medie, cred ca 25-30 de ani, daca iei in calcul sanatatea, dar ca relatie cu copilul nu conteaza, poti sa ai si 40.”
Oana are 35 de ani si din 2009 este mama Olgai. Ea a devenit mama la 33 de ani si “poate nu as fi devenit nici atunci, daca nu m-as fi speriat de o sarcina extrauterina petrecuta in 2008, care mi-a luat jumatate din sansele de a mai ramane gravida. Dar uite ca am ramas si m-am bucurat si aia a fost! Dar daca ar fi sa ma mai gandesc o data, as face copii ori la 20 de ani, cand as creste umar la umar cu ei, ori peste 35-37, ca sa mai traiesc si eu nitel pe cont propriu, fara cuib.”
Ada (35 de ani) a devenit mama la 29 de ani. Acum, la 35 de ani, a facut al doilea copil.”Mama unei colege de liceu i-a spus acesteia ca trebuie sa faca devreme copii, la tinerete, pentru ca e mai usor sa cresti pe langa ei. Am ras. Ea a facut primul copil la 19 ani, posibil sa fi avut totusi 20. Azi ea are copii mari si eu inca n-am reusit sa-mi intarc al doilea bebe. Cred ca mama colegei mele avea dreptate. Zic si eu, cam ca ea: dupa facultate, pe la 21-22. Pe urma e mai greu.”
Mirela Zivari, medic ginecolog, spune ca “varsta la care trebuie sa ai copii nu este decat o varsta psihologica de implinire, de multa satisfactie interioara. Ai facut tot ceea ce ti-ai propus sau ce ti-au spus parintii sa faci: sa termini o scoala, sa-ti gasesti un drum in viata. Copiii apar atunci cand ai impliniri interioare, cand ai o disponibilitate: sa te poti lasa pe tine pentru a-ti muta atentia in totalitate pe copil”
Medicul ginecolog Borbala Koo a declarat ca orice femeie are dreptul sa decida sa devina mamica atunci cand doreste ea. “Cel mai bine este sa faci copii atunci cand esti pregatit si cand iti doresti sa se intample acest lucru. Din punct de vedere medical, strict fizic, putem spune ca ar exista anumite perioade in care numarul avatajelor depaseste cu mult numarul dezavantajelor si alte perioade din viata cand lucrurile sunt ceva mai echilibrate. Incepem prin a spune ca o femeie ramane cel mai usor insarcinata in perioada 20-24 de ani, ca atare, este si perioada calificata cultural ca fiind cea mai buna pentru a aduce pe lume copii. Dupa 24 de ani, femeile incep sa ramana insarcinate ceva mai greu. Dupa o anumita varsta, 35 de ani, cresc anumite riscuri asociate in general cu bolile cu transmitere genetica.”