Părinți de nota 10

7 motive ascunse pentru care nu poți rămâne gravidă

Principalii factori care reduc șansele de a avea un copil sunt bine cunoscuți – nașterea și alăptarea, folosirea pastilelor anticoncepționale, fumatul. Uneori, faptul că aceștia lipsesc nu garantează că vei rămâne însărcinată. Iată și alte cauze secrete care te împiedică să ai copii:

1. Consumi prea multe grăsimi

Produsele de patiserie, pizza, gustările precum chips-urile și alimentele prăjite pot să aibă un impact negativ asupra fertilitatii – ovulația nu va avea loc. Încearcă să limitezi consumul acestor alimente, pentru că pot să provoace tulburări ovulatorii de până la 73%. Consumă mai bine niște gustări cum ar fi bananele, pâine de cereale integrale, migdale sau iaurtcu fructe de padure.

2. Exercițiile fizice excesive

Exercițiile fizice pot îmbunătăți, într-o anumită măsură, fertilitatea, dar este important să nu exagerezii. Exercițiile fizice în exces afectează echilibrul energetic și poate influența într-un mod negativ ciclul reproductive, după cum au arătat diverse studii. Moderația este cheia pentru menținerea sănătății și a stării de bine.

3. Indicele de masă corporală este scăzut

Dacă ai un IMC mai mic decât ar fi normal, ai putea avea un risc crescut de disfuncție ovariană, infertilitate și naștere prematură. Tulburările de alimentație pot fi asociate cu un IMC mai mic și uneori pot afecta în mod negativ menstruația și fertilitatea. Dacă nu știi cum să ții evidența alimentației tale, poți să utilizezi aplicații specializate care urmăresc caloriile și greutatea, precum și alte simptome legate de sănătate.

4. Partenerul tău este stresat

Studiile arată că fertilitatea unui bărbat este afectată în mod semnificativ de factorii de stres din viață, inclusiv de muncă, de familie și de viața socială. Dacă nu poate a face față acestor probleme, impactul negativ va fi imens.

5. Folosești un lubrifiant greșit

Pentru a-ți mări șansele de a rămâne însărcinată, alege cu mare atenție tipul de lubrifiant potrivit pentru tine. Unele au un nivel adecvat de pH (7,2-8,0). Altele conțin ioni de magneziu și calciu care imită fluidele naturale ale corpului. De asemenea, s-a dovedit că uleiul pentru copii poate funcționa și el foarte bine.

6. Nu poți să calculezi corect perioada de timp în care ești fertilă

Uneori e greu să faci previziuni exacte, mai ales dacă menstruația ta este neregulată. Cu toate acestea, tehnologia îți poate veni în ajutor. Există aplicații precum Flo Period Tracker (gratuite pentru iOS și Android) care fac predicții precise ale ciclului. În plus, odată ce rămâi gravidă, poți să păstrezi aplicația și să treci la modul de sarcină și să vă bucurați de informații despre dezvoltarea copilului și despre starea ta de sănătate.

7. Îți sângerează gingiile când te speli pe dinți

S-a dovedit că femeile care au probleme cu gingiile rămân mai greu însărcinate, deoarece bacteriile ajung în sânge și declanșează inflamații, care reduc șansele de fixare ale embrionilor.