Te-ai întrebat vreodată de ce Prâslea a moștenit fermecătoarele tale gropițe din obraji? Noi îți oferim răspunsurile la trei curiozități despre bebeluși.
Perioada de la nașterea copilului și până la aniversarea primului an din viață este cea mai fascinantă pentru părinți. Mogâldeața voastră se schimbă fizic foarte mult, fiind aproape de nerecunoscut la doar câteva luni de la venirea pe lume.
1. De ce bebelușilor le cade părul cu care s-au născut?
Cam din același motiv pentru care nici părul tău nu mai este atât de strălucitor după naștere: scăderea hormonilor. Nivelul mare de estrogen din timpul sarcinii face ca părul tău și al puiului din pântece să crească. După naștere, nivelul estrogenului din organism scade, iar cum bebelușul tău nu mai primește acest hormon de la tine, părul lui va cădea. Această etapă durează aproximativ șase săptămâni pentru copil și un pic mai mult pentru tine, mami. În funcție de textura părului și de vârsta la care va sta în funduleț (atunci nu se va mai freca des cu capul de saltea), puiului tău îi poate cădea tot părul sau doar o parte. În același timp, un păr nou-nouț se pregătește să crească. „Fetiței mele i s-a schimbat nuanța de două ori până la vârsta de cinci ani. Cel de la naștere era negru, apoi în câteva luni s-a făcut blond. Iar acum, în ultimele șase luni, i s-a închis iar spre șaten“, ne mărturisește Elena, o mămică foarte tânără, în vârstă de 26 de ani. Nu trebuie să te sperii dacă părul puiului tău nu va avea o perioadă aceeași culoare sau textură peste tot. Este doar una din curiozități despre bebeluși și este perfect normal.
2. Copilul va moșteni gropițele mele sau despicătura din bărbia soțului?
Oamenii de știință au descoperit o serie de trăsături care pot fi determinate de o genă dominantă. Așadar, dacă tu sau partenerul tău aveți o astfel de genă, sunt 50% șanse ca și copilul să o moștenească. Pe lângă gropițele din obraji și despicătura din bărbie, lista include abilitatea de a răsuci limba sau faptul că degetul mijlociu de la picior este mai lung ca primul. Totuși, faptul că tu ai cele mai dulci gropițe în obraji, nu înseamnă neapărat că și puiul tău le va moșteni. Cum îți poți da seama dacă gena ta este dominantă? Foarte simplu: dacă și mama ta sau tatăl tău au gropițe în obraji și le-au moștenit la rândul lor de la un părinte, atunci poți fi sigură că este o genă dominantă.
3. De ce se schimbă culoarea ochilor la copii?
Puiul tău s-a născut cu ochii de un albastru-gri atât de frumos, încât au cucerit pe toată lumea. Însă, încet-încet, albastrul s-a transformat în căprui, vrând parcă să copieze culoarea ochilor lui tati. Măcar cineva este fericit. La naștere, ochii micuțului nu conțin destul pigment maroniu sau gălbui, numit melanină, pentru a se definitiva culoarea. De fapt, ochii albaștri sau gri (întâlniți mai ales la copiii blonzi), nu au deloc melanină. Însă între șase și 12 luni de la naștere, irisul produce melanină și se întunecă. „Alina a avut la naștere ochișorii de culoarea gri, ca și soțul. La scurt timp s-au făcut verzi ca ai mei, pentru ca la sfârșitul lunii a șasea să i se transforme în căprui, ca ai ambilor bunici“, ne spune Lucreția. La unele persoane, pigmentarea completă are loc de-abia la vârsta adultă, deci treburile merg chiar mai departe de niște simple curiozități despre bebeluși. Copiii cu ochii albaștri sau gri au, de regulă, și pielea deschisă la culoare, ceea ce ajută foarte mult la absorbția vitaminei D de la soare, care, la rândul ei, stimulează dezvoltarea sistemului osos. De cealaltă parte, persoanele care au ochii închiși la culoare și pielea la fel, sunt mai puțin susceptibili de a dezvolta melanom (cancer de piele). În plus, de obicei, aceștia au un nivel ridicat de folat în organism, care îi ajută la menținerea sănătății celulelor roșii din sânge și a mușchilor.