Părinți de nota 10

Corpul mamei după naștere. Cum se transformă el?

După naștere, corpul mamei nu mai seamănă mai deloc cu ce era înainte. Dar asta durează câteva luni până la un an, în funcție de fiecare persoană.
Este ușor să vezi ce se întâmplă cu corpul tău în timpul sarcinii, însă, după naștere, este aproape șocant să constați cu ce imagine se confruntă oglinda ta. Teoretic, nu ai motive de îngrijorare pentru că multe dintre acestea vor trece de la sine, iar pentru câteva, vei fi nevoită să depui puțin efort, însă până la urmă, în câteva luni imaginea corpului tău va fi ca cea de dinainte de naștere, sau cel puțin pe aproape.

Depinde foarte mult de fiecare persoană în parte, de circumstanțe și împrejurări. Recunosc că, după nașterea primului copil, am avut nevoie de numai 5 luni pentru a reveni la greutatea de dinainte de sarcină. Însă, atunci eram stresată din cauza responsabilităților cu care mă confruntam pentru prima dată, dar și mult mai motivată de a arăta bine cât mai repede. În plus, eram și mai tânără, iar treaba asta cu arderile metabolice ce diferă de la o vârstă la alta pot spune că funcționează, sau cel puțin așa am simțit pe pielea mea. După nașterea celui de-al doilea copil, nu mi-am revenit nici la un an, nici la trei. În continuare, mă confrunt cu 5 kilograme în plus de care se pare că nu mai scap. Sunt de 10 ori mai stresată și mai preocupată, dar nu mai am timp să mă auto motivez.

Dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie spune că sunt trei zone majore ale corpului unde se văd cu ochiul liber modificările de după naștere:

Inflamația după naștere
Indiferent de metoda prin care alegi să naști, te vei confrunta cu umflături și inflamații în anumite regiuni. Nașterea vaginală vine la pachet cu umflarea și inflamația zonei, în timp ce o naștere prin cezariană va duce la umflarea uterului în zona inciziei și zonei de pe abdomen unde se află tăietura operației. O parte a umflăturilor din corpul tău reprezintă de fapt țesut inflamat, însă majoritatea umflăturilor ce se văd pe față, mâini, picioare sau în alte zone reprezintă retenția de apă, sângele sau alte lichide rămase din timpul sarcinii. În maxim două săptămâni vei scăpa de aceste lichide prin urină și transpirație, iar acest lucru îl vei constata zilnic dacă te cântărești. Uterul rămâne încă mărit ca dimensiune, iar aceasta este ultima umflătură peste care trebuie să treci. Uterul are nevoie de aproximativ 6 săptămâni pentru a reveni la dimensiunile sale normale.

Burta după naștere
O adevărată provocare va fi să-ți amintești cum arăta abdomenul tău înainte de sarcină și să-l compari cu cel de după naștere. Dar dacă îți pui o pereche de pantaloni de gravidă, vei rememora totul rapid. Burta ta după naștere nu arată deloc bine. Ai putea avea vergeturi albe, roșii și un sentiment de panică văzând acea piele care atârnă.

Pielea și mușchii abdominali s-au întins la maxim în timpul sarcinii și ar putea avea nevoie de multe luni pentru a reveni la normal. Așteaptă cel puțin șase săptămâni până să încerci pantalonii pe care îi purtai în perioada în care te considerai „grăsuță” și chiar și atunci s-ar putea să ți se pară că burta ta este tot prea mare. Pentru a arăta ca înainte sau cel puțin aproape la fel, abia după șase săptămâni de la naștere poți începe să te gândești la ce ai de făcut. Dacă nu alăptezi poți încerca o dietă alimentară dar și niște exerciții abdominale, Yoga sau Pilates. Este nevoie de efort și determinare pentru asta, dar cu siguranță se poate.

Sânii după naștere
Linia bustului tău trece prin schimbări impresionante după naștere. Sânii tăi au crescut în timpul sarcinii, dar la câteva zile după naștere, după ce se vor umple cu lapte, vor crește și mai mult. Imaginea aceasta te va consola pentru moment, mai ales dacă nu ai fost înzestrată cu o moștenire genetică generoasă, însă dacă nu alăptezi sau după ce vei înțărca bebelușul, vei avea o serioasă dezamăgire. Sânii vor arăta ca două baloane dezumflate. În plus, s-ar putea să apară și niște vergeturi. Pentru a preveni aceste lucruri trebuie să folosești creme de îngrijire a pielii, pentru hidratare și sutiene de suport atunci când bustul este foarte mare. Și oricum, după câteva săptămâni, sânii vor începe să-și revină la forma normală, foarte aproape de cea pe care o aveau înainte de sarcină.