Părinți de nota 10

Cum pot tații să sprijine alăptarea. Interviu cu un expert în relația tată-copil: „Tatăl influențează cât timp va alăpta mama”

Cum pot tații să sprijine alăptarea. Inițierea alăptării și alăptarea prelungită sunt mai bune atunci când tații sunt implicați și știu de beneficiile alăptării, susține dr. Abou Dakn, medic-șef ginecolog la Spitalul Sf. Iosif din Berlin și specialist în conexiunea tată-copil. Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării 2019, brandul Philips Avent a publicat un studiu realizat pe 3.500 de femei (inclusiv din România) despre importanța implicării partenerului în procesul de alăptare.

Advertisement

„În prima săptămâna din august ne focusam pe promovarea alăptarii – în 2019, am ales să ne concentrăm pe tați și rolul lor în sprijinirea alăptării”, potrivit reprezentaților Philips Avent. Studiul dat publicității în data de 1 august 2019 arată că:

Femeile care primesc ajutor din partea partenerului sunt mult mai predispuse să continue alăptarea pentru o perioadă mai lungă de timp.
Implicarea tatălui în procesul de alăptare este o modalitate excelentă pentru conexiunea între tată și nou născut, cu beneficii semnificative pentru bebeluș.
76% dintre mame sunt de părere că este nevoie de mai multă informație despre modul în care partenerii își pot împărți sarcinile pe parcursul procesului de alăptare.
Cum pot tații să sprijine alăptarea. Tații vor să se implice, spun mamele
Rezultatele cercetării realizate de Philips Avent arată că majoritatea mamelor care au răspuns la chestionar și-ar dori ca partenerii lor să fie implicați în fiecare aspect al îngrijirii copilului nou născut. 65% dintre mame și-ar dori ca partenerii lor să ajute la pregătirea mesei, iar 63% își doresc sprijin pentru hrănirea bebelușul pe timp de noapte. Din fericire, majoritatea tăticilor (81%) își doresc să ajute, însă există anumite situații unde ar putea să ofere mai mult sprijin.

În timp ce majoritatea partenerilor (82%) se implică să calmeze și să verifice copilul, mai puțin de jumătate (46%) curăță pompele de sân pentru următoarea alăptare și doar 41% își petrec timpul citind informații despre cum să hrănească bebelușul.

Studiul a fost realizat prin chestionarea a 3.594 de femei, care folosesc aplicația Sarcină+, din Australia, USA, UK, Noua Zealandă, România, Indonezia, Germania, Brazilia, Rusia, Franța, Portugalia, Spania, Olanda, Italia. Din România au fost chestionate 149 de femei.

În plus, 76% dintre mame sunt de părere că este nevoie de mai multă informație despre cum partenerii își pot împărți sarcinile pe parcursul procesului de alăptare. Rezultatele sugerează că prin educarea taților cu privire la beneficiile alăptării se poate dubla probabilitatea ca bebelușii să fie alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață, aspect care trebuie să fie luat în considerare de către tinerii părinți.

În graficul de mai jos, regăsiți răspunsurile femeilor din România referitoare la implicarea taților în alăptare.

La întrebarea „Pe o scală de 0 la 10, cât de implicat este partenerul tău în alăptare?”, în România, femeile au răspuns 6.24, în timp ce media pentru întreg studiul este de 8,1.

Cum pot tații să sprijine alăptarea. „Rolul tatălui s-a schimbat în ultimii anii. Bărbații sunt mai dispuși să se implice”
Pornind de la dorința taților de a se implica, în Săptămâna Mondială a Alăptării, Philips Avent dorește să-i încurajeze pe părinți să opteze pentru alăptare, subliniind importanța sprijinului în acest proces.