Părinți de nota 10

Cum distrugi viitorul copilului tau fara sa-ti dai seama

Iata 4 moduri in care poti distruge viitorul copilului tau fara sa-ti dai seama.

Implicarea
Daca esti genul de parinte care isi rasfata copilul, care se amesteca in fiecare coltisor din viata lui, care este la curent cu cele mai noi jucarii pentru varsta lui pe care i le si cumperi, inseamna ca esti un parinte care se implica prea mult. Specialistii numesc acest tip de parinte “parinte elicopter”
Cand se exagereaza in aceasta privinta si faci prea multe in locul copilului, copilul nu mai are sansa sa faca ceva. Iar asta ii distruge viitorul, din mai multe puncte de vedere. Dincolo de faptul ca nu va capata abilitati de a se descurca singur, va deveni narcisist si va crede ca totul i se cuvine si ca altcineva e responsabil pentru indeplinirea nevoilor lui.

Ce poti corecta? Lasa-l sa faca greseli, lasa-l sa suporte consecintele faptelor sale. Fii ghidul lui, antrenorul lui si mai putin executantul lui.

Orar incarcat
Lectii de dans, muzica, voluntariat, sport. Copilul are ocupate toate serile si toate weekend-urile pentru diverse activitati. Intrebarea care se pune este “Cand mai are timp sa fie copil?”. Copilaria nu se mai intoarce, iar cel mic are nevoie de ea. Este adevarat, sportul, muzica, dansul pot ajuta copilul sa dezvolte valori sanatoase care-i vor fi de folos la maturitate, insa copilul are nevoie si de joaca, si de timp petrecut in familie. Daca observi ca este obosit, nervos, nu se bucura de activitatile la care participa, ia note mici, sunt sanse mari sa ai un copil ultrasolicitat care nu poate duce tot ce i-ai pus “in carca”, din dorinta de a-l “ajuta”.

Ignori influenta media
Copiii zilelor noastre se nasc inconjurati de tehnologie ultramoderna pe care stiu sa o foloseasca din primii ani de viata. Acest lucru nu este tocmai rau, insa are si partile sale negative. Academia Americana de Pediatrie avertizeaza ca utilizarea excesiva a mijloacelor media poate conduce la tulburari de atentie, de concentrare, de somn si de alimentatie. Specialistii recomanda limitarea timpului petrecut de catre copii in fata ecranelor, amenajarea unor spatii din casa “fara ecrane”, in care copilul sa citeasca si sa se joace fara sa fie “conectat”.

Distrugerea mediului
In fiecare zi degradam mediul inconjurator. Atat industria, cat si fiecare individ in parte contribuie la poluarea aerului. Iar acest lucru duce la aparitia diverselor boli, in special astm bronsic. N-ar strica un exercitiu de imaginatie: Daca pastram acest ritm de poluare, cum va arata Pamantul peste 50 de ani?