Părinți de nota 10

Apendicita la copii – simptome si tratament

Ce este apendicita?
Apendicita este inflamatia apendicelui, provocand dureri abdominale din ce in ce mai severe si alte simptome. O interventie chirurgicala de urgenta este necesara pentru a evita riscul de complicatii severe cauzate de ruptura apendicelui.

Apendicele este un organ tubular mic, gol, care se extinde de la inceputul intestinului gros de pe partea dreapta inferioara a abdomenului. Nu are nicio functie utila cunoscuta. Apendicita apare atunci cand apendicele se inflameaza si se infecteaza. Primul simptom vizibil al apendicitei este de obicei durerea abdominala. Apendicita rezulta din blocarea apendicelui cauzata de mucus uscat, scaun dur, paraziti sau alte corpuri straine. Mucusul, care este secretat de captuseala interioara a apendicelui, se acumuleaza. Pe masura ce mucusul se acumuleaza, pacientul se poate plange de dureri de burta, pierderea poftei de mancare si greata.

Rolul apendicelui
Apendicele este un tub subtire, lung de aproximativ 4 cm, care se afla la jonctiunea intestinului subtire si a intestinului gros de pe partea dreapta a abdomenului. Produce mucus care ajunge in intestinul gros. Apendicele este adesea gandit ca un organ „inutil” care nu are nicio functie la oameni,. Cu toate acestea, in ultimii ani, unii oameni de stiinta au emis ipoteza ca are intr-adevar un scop. O teorie este ca apendicele poate fi o unitate de stocare a bacteriilor bune, care poate ajuta la reglarea sistemului digestiv dupa o infectie bacteriana.

Apendicita acuta
Apendicita acuta este o inflamatie acuta a apendicelui, cel mai probabil din cauza obstructiei apendicelui. Aceasta infectie si inflamatia rezultata pot provoca simptome, inclusiv durere in fosa iliaca dreapta, febra usoara, pierderea poftei de mancare, disconfort gastric. Este o urgenta medicala, deoarece, daca nu este tratata, apendicele se poate rupe si materialele fecale se pot raspandi in cavitatea abdominala, o situatie care poate pune viata in pericol si trebuie tratata de urgenta cu antibiotice, precum si prin eliminarea apendicelui infectat.

Apendicita cronica
Apendicita cronica este o inflamatie de lunga durata a apendicelui. Desi rara, poate deveni extrem de dureroasa si, in unele cazuri (simptome apendicita cronica), poate pune viata in pericol. Persoanele cu aceasta forma cronica au inflamatia apendicelui care dureaza de perioade lungi de timp. Aceasta inseamna ca dureaza dee mai mult de o saptamana. Forma cronica este relativ rara, fiind estimat ca doar 1,5 % dintre toate cazurile de apendicita sunt considerate cronice.

Cauzele apendicitei
Apendicita este rezultatul unui blocaj al apendicelui cauzat de mucus dur, scaun sau umflaturi cauzate de un virus. Blocajul face ca apendicele sa se umfle si sa se inflameze. Daca umflarea si infectia sunt lasate netratate, apendicele poate sa se rupa (perforatie), determinand eliberarea continutului apendicelui in abdomen, raspandind infectia. Cand apendicele este blocat, bacteriile normale din organ se inmultesc, provocand umflarea si infectia.

Se estimeaza ca aproximativ 1 din fiecare 13 persoane o dezvolta la un moment dat in viata lor. Poate sa apara la orice varsta, dar afecteaza de obicei copiii si tinerii cu varste cuprinse intre 10 si 20 de ani.

Cum se manifesta apendicita la copii?
Cel mai frecvent simptom al apendicitei este durerea in abdomen:

durere in fosa iliaca dreapta, care poate iradia spre restul abdomenului;
durerea se agraveaza in timp;
durerea este intensificata de efort fizic, de mers, tuse, stranut, respiratie profunda.
Alte simptome ale apendicitei pot include:

pierderea poftei de mancare;
greata si varsaturi;
constipatie sau diaree;
incapacitatea de a elimina gazele;
febra usoara;
umflarea abdomenului.
Apendicita la fete si apendicita la baieti
Apendicita poate afecta in egala masura fetele si baietii. Conform datelor medicale, se pare ca in randul fetelor este un risc mai mare de diagnostic negativ al apendicitei, iar in randul baietilor riscul de perforatie a apendicelui pare a fi mai mare – peritonita la copii. Simptome apendicita fete sunt similare celor din cazul baietilor.

Apendicita acuta la nou-nascut
Apendicita neonatala este rara. De obicei, este asociata cu comorbiditatea, inclusiv prematuritatea. Simptomele sunt nespecifice. Prognosticul este marcat de un risc ridicat de mortalitate si morbiditate. Este rara la nou-nascuti si este greu de diagnosticat.

Apendicita acuta la bebelusi
Apendicita acuta este cea mai frecventa cauza a durerii abdominale care necesita interventii chirurgicale la copii. Pentru sugarii mai mici de 2 ani, apendicita provoaca, de obicei, varsaturi, abdomen umflat sau umflat si febra, desi diareea nu este, de asemenea, neobisnuita. Pentru a confirma un diagnostic de apendicita, medicii folosesc adesea proceduri imagistice. Se recomanda mai intai efectuarea unei ecografii, urmata de o tomografie computerizata doar daca ecografia este neconcludenta.

elefant.ro
Simptomele apendicitei la sugari includ febra, varsaturi, pierderea poftei de mancare, greata, bebelusul pare ca are dureri abdominale, diaree, abdomen sensibil la atingere.

Apendicita in sarcina
O infectie a apendicelui in timpul sarcinii este cel mai frecvent motiv pentru care femeile au nevoie de interventie chirurgicala in timpul sarcinii. Se estimeaza ca 1 din 1.500 de femei insarcinate vor avea nevoie de apendicectomie in timpul sarcinii. Una dintre cele mai mari probleme ale apendicitei in timpul sarcinii este legata de diagnostic din cauza modificarilor fizice ale corpului gravide. Este mai usor de diagnosticat in primul si al doilea trimestru.

Un diagnostic la timp e esential – cu cat amanati mai mult, cu atat este posibil sa aveti complicatii, in special perforarea apendicelui. Daca se intampla acest lucru, ratele de pierdere a sarcinii si rata de travaliu prematur sunt crescute, cu 36% mai mari. Acest lucru este mai probabil in al treilea trimestru.

Durerea in fosa iliaca dreapta este cel mai frecvent simptom, dar 70 % dintre gravide nu vor avea febra.

Operatia de apendicita in sarcina
Daca va aflati in primul trimestru sau al doilea trimestru, cel mai probabil veti avea posibilitatea de a face o operatie laparoscopica. In al treilea trimestru, se va face o incizie mai mare, din cauza dimensiunii uterului care face dificila o laparoscopie. In timpul interventiei chirurgicale dupa 24 de saptamani, monitorizarea fetala este esentiala.

Aproximativ 80 % dintre femei vor avea contractii premature, desi marea majoritate nu va avea parte de nastere prematura. Doar intre 5-14% dintre femei vor avea nastere prematura dupa o apendicectomie.

Diagnostic
Simptomele apendicitei pot fi foarte asemanatoare cu ale altor probleme medicale (cum ar fi pietre la rinichi, pneumonie sau o infectie a tractului urinar). Deci, poate fi o provocare pentru medici sa faca diagnosticul. Pentru a afla daca un copil are apendicita, un medic face un test apendicita si va examina abdomenul pentru semne de durere si sensibilitatea. Medicul va recomanda analize de sange si urina. Unii copii beneficiaza, de asemenea, de o radiografie a abdomenului si a pieptului sau o ecografie.