Părinți de nota 10

Infografic al celor 10 puseuri de crestere ale bebelusului

  • Majoritatea bebelusilor trec prin mai multe pusee de crestere in primele lor 12 luni. Daca esti o mamica la primul bebelus, e bine sa stii despre aceste puseuri de crestere pentru a sti de ce vrea sa pape mai mult. Dar ce este un puseu de crestere, cat poate dura si care este mai bun mod in care parintii pot face fata acestei perioade mai dificile?

    Din experienta mai multor mamici de la Desprecopii – iata un grafic care prezinta cele 10 puseuri de crestere ale bebelusului.

Majoritatea bebelusilor trec prin mai multe pusee de crestere in primele lor 12 luni. Daca esti o mamica la primul bebelus, e bine sa stii despre aceste puseuri de crestere pentru a sti de ce vrea sa pape mai mult.

Dar ce este un puseu de crestere, cat poate dura si care este mai bun mod in care parintii pot face fata acestei perioade mai dificile? Tot ce trebuie de stiut vei citi in continuare:

Ce este un puseu de crestere?

In timpul unu puseu de crestere, bebelusii au tendinta sa suga mai des (uneori din ora in ora) si sunt mai agitati decat de obicei. E foarte clar de ce: sunt in crestere accelerata si le e mai repede fomita.

Cresterea consumului de lapte in timpul unui puseu de crestere este temporara. In cazul copiilor alaptati exclusiv, aportul de lapte creste rapid in primele cateva saptamani de viata, apoi ramane constant intre lunile 1 si 6. Pe masura ce sunt introduse alimente solide, dupa varsta de 6 luni, consumul/productia de lapte va scadea treptat.

Cresterea fizica nu este singurul motiv pentru care bebelusii pot avea o nevoie temporara de a suge mai des. Micutii prezinta adesea acelasi tip de comportament si cand lucreaza la progrese in dezvoltare, cum ar fi rasturnarea, mersul taras sau vorbirea.

Cand au loc aceste puseuri de crestere?

Timpii obisnuiti pentru stimularea cresterii sunt in primele cateva zile la domiciliu si in jur de 7-10 zile, 2-3 saptamani, 4-6 saptamani, 3 luni, 4 luni, 6 luni si 9 luni (mai mult sau mai putin). Bebelusii nu citesc calendare si nici nu urmeaza vreun program, astfel incat perioadele sunt estimative.

Puseurile de crestere nu se opresc dupa primul an – cele mai multe dintre mamici observa puseuri de crestere la fiecare cateva luni in perioada copilariei si periodic, ulterior, in anii adolescentei.

Cat dureaza un puseu de crestere?

Puseurile de crestere dureaza de obicei 2-3 zile, dar uneori chiar si o saptamana.

Infografic al celor 10 puseuri de crestere ale bebelusului

 

Care este cel mai bun mod de a face fata unui puseu de crestere?

Urmariti cu atentie copilul. Acesta va dori sa suga mai des, iar aprovizionarea cu lapte va creste. Nu este necesar sa va suplimentati bebelusul cu formula! Suplimentarea (si / sau planificarea alaptarii) interfereaza cu cererea/oferta naturala a productiei de lapte si va va impiedica sa primiti mesajul pentru a produce mai mult lapte in timpul acestor pusee.

Unele mame care alapteaza se simt mai infometate sau mai insetate in aceasta perioada. Ascultati-va corpul – este posibil sa aveti nevoie sa mancati sau sa beti mai multe lichide.

Puseul de crestere este acelasi cu puseul hranirii/alaptarii?

Nu, dar sunt legate. Puseurile de alaptare sunt momente in care bebelusul pare mai infometat decat de obicei.Aceasta perioada poate sau nu poate fi legata de un puseu de crestere.

In timpul unui puseu de alaptare/hranire, bebelusul poate suge mai mult timp si poate deveni agitat la san. Iar daca este hranit cu formula, poate lasa impresia ca nu se mai satura.

In mod surprinzator, nu exista multe de cercetari care sa conecteze puseul de hranire cu o cresterea rapida. Dar are sens: atunci cand bebelusul consuma mai multe calorii, va creste mai repede. Din acest motiv, unii oameni folosesc termenii „puseu de crestere” si „puseu de hranire” pentru acelasi lucru.

Care sunt celelalte semne ale unui puseu de crestere?

Somnul bebelusului

Chiar inainte si in timpul unui puseu de crestere, bebelusul poate parea mai somnoros decat de obicei. Se poate trezi mai rar noaptea pentru a-si canalizeaza energia in crestere. Un mic studiu a sugerat ca, in timpul unei puseu de crestere, bebelusii pot dormi pana la 4 ore si jumatate mai mult decat de obicei in decurs de una sau doua zile.

Nu este clar de ce se intampla acest lucru, dar o proteina numita hormon de crestere uman (HGH) este produsa in creier in timpul somnului. HGH este cruciala pentru cresterea, astfel incat somnul poate furniza combustibilul pe care copilul trebuie sa il dezvolte.

Unii bebelusi par sa aiba nevoie de somn mai putin in timpul cresterii, astfel incat, puteti observa ca bebelusul se trezeste mai frecvent pe timp de noapte sau are reprize de somn mai scurte. Daca va simtiti coplesiti, reamintiti-va ca o crestere rapida dureaza doar cateva zile.

Comportamentul bebelusului

In timpul unui puseu de crestere, bebelusul poate fi mai agitat decat de obicei. Adesea isi doreste sa fie tinut in brate si plange mai mult decat de obicei.

Nu se stie exact ce cauzeaza aceste schimbari in comportamentul sau. Ar putea fi senzatia de oboseala sau coplesire, deoarece isi dedica energia hranirii si cresterii.

Exista, de asemenea, o teorie conform careia schimbarile comportamentale pot fi un semn al aparitiei unui salt in dezvoltare. Deci, daca bebelusul pare agitat sau morocanos, inseamna ca e posibil sa va dezvaluie curand o noua abilitate, cum ar fi mersul taras sau ridicatul in fundulet, etc.!

Ce ar trebui sa faceti in timpul unui puseu de crestere?

Raspundeti la indicatiile bebelusului si incercati sa ii oferiti ceea ce are nevoie, fie ca este vorba de alaptari mai dese, de mai mult/putin somn, de imbratisari, etc.

Indiferent ce faceti, nu renuntati la alaptare acum.

Daca sunteti cu adevarat ingrijorata, aveti grija la doua lucruri: scutecele si cresterea in greutate. Daca uda scutecul ca de obicei si creste in greutate normal, nu este motiv de ingrijorare.

Acest grafic nu este decat un grafic subiectiv – nu trebuie sa il iei decat ca pe o informatie aditionala.

De asemenea, puteti incerca:

– mult contact piele-pe-piele
– o baie calda impreuna
– alaptarea in timp ce bebelusul doarme
– leganat si cantat cu lumina difuza
– alaptarea intr-o noua pozitie

Grafice de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului

Nasterea unui nou copil este insotita de multe intrebari ale parintilor, rudelor si prietenilor. „Este copilul bine?” „Are copilul toate degetelele?” Urmatoarele cele mai des intalnite intrebari sunt despre marimea copilului. „Care sunt greutatea si lungimea copilului?” In multe tari aceste date sunt trecute in „cartea copilului”.

Aceste date vor deveni un bun indicator al sanatatii copilului, in mod special in primii trei ani. Iata graficele de crestere: indicatorul de crestere al bebelusului.

Dezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur

Mai intai isi ridica barbia, apoi pieptul, apoi va sta in fudulet, mai apoi va incerca sa se ridica singurel, apoi va merge sau nu ca un catel prin casa si la um moment dat va merge singur …

O frumoase poveste de dezvoltare motorica a bebelusului. Cum cresc abilitatile motorice ale bebelusului

Deci sa trecem in revista ceea ce se intampla de la primele zile de dupa nastere pana la momentul extraordinar cand iti poti vedea bebelusul (Bebelusa) mergand: citeste toate detaliile de ladezvoltarea motorica a bebelusului: de la nastere pana la momentul suprem cand merge singur