Părinți de nota 10

Laptele matern: rol, beneficii și alternative

Unul dintre primele și, de altfel, cele mai frumoase momente pe care le vei avea alături de micuțul tău, sunt acelea dedicate alăptării. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi nu numai rolul laptelui matern, ci și beneficiile remarcabile pe care le poate avea asupra dezvoltării armonioase a copilului, atât în primele luni, cât și pe termen lung. De asemenea, vei vedea și care sunt alternativele (și beneficiile aferente) în situația în care nu vei putea să-l alăptezi deloc sau doar pentru o perioadă scurtă de timp.

 

Din ce este compus laptele matern

Pentru a-i înțelege mai bine proprietățile deosebite, este necesar să știi ce intră în structura laptelui matern. Astfel, în laptele matern se regăsesc:
• Carbohidrați-  lactoza, o sursă importantă de energie pentru copil, utilă pentru dezvoltarea creierului

• Lipide-o sursă  de acizi grași esențiali, care asigură creșterea în greutate a copilului

• Imunoglobuline- ce luptă contra bacteriilor, virusurilor, fungilor, paraziților. Imunoglobulina A, cel mai cunoscut compus în acest sens, ajunge în sângele copilului și de acolo la nivelul plămânilor și intestinelor, ferindu-l de apariția bolilor de natură infecțioasă

• Hormoni-  controlează creșterea și dezvoltarea, tensiunea arterială, modul în care se reacționează la stres, modul în care se percepe durerea etc.

• Proteine- datorită lor, corpul va produce hormoni, anticorpi, enzime. Dacă un copil este alăptat, va beneficia de lactoferină, o proteină care nu este greu de digerat, menită să-i protejeze intestinele de infecții și să faciliteze transportul fierului în corp

• Enzime- s-au descoperit peste 40 de enzime în laptele matern, toate având rol în dezvoltarea  sănătoasă a copilului

• Vitamine- prezența acestora în laptele matern depinde de factori precum rezervele existente în corpul mamei și dieta adoptată. Printre ele se regăsesc vitaminele  A, B1, B2, B6, B12 și D

• Minerale- cele care intră în compoziția laptelui matern sunt: calciul, fierul, zincul, sodiul, magneziul, seleniul. Oricare dintre ele sunt utile pentru că îi vor asigura copilului oase puternice, vor asigura funcționarea optimă a mușchilor și a sistemului nervos, vor sprijini transferul oxigenului la celule etc.

• Oligozaharidele- Componente protectoare ale laptelui matern, fără valoare nutritivă, care favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice- cu rol în dezvoltarea și susținerea imunității copilului pe termen lung

• Apă- cam 90% din laptele matern este alcătuit din apă

Care sunt beneficiile laptelui matern pentru bebeluș

„Organizația Mondială a Sănătății” recomandă, alături de experții din întreaga lume, ca un copil să primească exclusiv lapte matern până la vârsta de 6 luni. Ulterior, alăptarea este în continuare binevenită, în paralel cu diversificarea alimentației. Iată de ce alăptarea este atât de importantă:
Oferă nutrienți valoroși
Acesta conține vitaminele, mineralele, proteinele, enzimele și carbohidrații menționați anterior, în proporții variabile, componența laptelui modificându-se treptat, odată cu schimbarea nevoilor bebelușului (Cu precădere în prima sa lună de viață).

Un detaliu pe care trebuie să-l cunoști cu privire la substanțele nutritive pe care laptele matern le va furniza bebelușului este că vitamina D nu se regăsește în cantități suficient în acesta. Astfel, bebelușii au nevoie de 400 UI  pentru primul an de viață, urmând ca după această vârstă să aibă nevoie de 600 UI pe zi. Chiar dacă mamele au resurse bune de vitamina D în organism, acestea nu se transferă destul în lapte, de aceea este esențial ca unui bebeluș să i se dea suplimente cu vitamina D. Discuțiile cu medicul pediatru se impun pentru a ști exact cât și cum să-i dai bebelușului astfel de suplimente.

Consolidează imunitatea copilului și îl va feri de boli
Odată ce mamele sunt expuse agenților patogeni, organismul lor va produce anticorpi, care vor trece în lapte și vor ajunge astfel și la bebeluș.