Bebelușul plânge imediat ce adoarme. După ce reușești să-ți adormi bebelușul resimți o mare victorie. Dintr-o dată, îți amintești că ai o groază de lucruri de făcut, dar imediat ce ajungi în cealaltă cameră, auzi un scâncet, urmat de un plâns sfâșietor. Cei de la www.curejoy.com au găsit câteva explicații pentru care bebelușul tău plânge la scurt timp după ce l-ai pus să doarmă.
Când doar brațele și dezmierdarile tale îl pot consola pe cel mic, ajungi să te întrebi de ce bebelușul tău continuă să se trezească la câteva momente după ce a adormit. Sesiunile lungi de cântat și legănat par o pierdere de timp, odată ce copilul se trezește și începe să plângă.
Aparent, prin plâns, bebelușul te învinovățeste că l-ai adormit și apoi ți-ai văzut de treburile tale, în loc să ai grijă de el – totuși, în astfel de situații nu este cazul.
Aminteste-ți că bebelușii plâng pentru a câștiga atenția mamei – aceasta este singura modalitate de a comunica cu tine și te informează că are nevoie de tine. El nu te manipulează.
În uter nu a existat nici senzația de foame, nici de frig, nici de cald sau alte senzații pe care un copil le întâlneste după naștere. Lumea de afară este nouă pentru el, confortul și căldura uterului nu mai există. Dezvoltarea acestor sentimente după naștere nu numai că devine copleșitoare, ci și înfricoșătoare pentru copil.
Pentru el esti o sursă de încredere și siguranță că totul va fi bine, așa că nu-ți lăsa niciodată copilul plângând și nesupravegheat.
Somnul profund vine în 20 de minute
Ca să înțelegi de ce bebelușul se trezește imediat după ce l-ai adormit, trebuie să știi că bebelușii au nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a intra în starea de somn profund. Dacă lași bebelușul jos prea devreme, se poate trezi cu ușurință la cel mai mic sunet.
Doctorul James McKenna, un expert recunoscut la nivel mondial în ceea ce privește somnul infantil și în special co-sleepingul, spune că bebelușii se nasc cu abilitatea de a simți pericolul – aceasta include separarea de mamă sau de persoana care are grijă de el. Bebelușul poate simți atingerea mamei, mirosul, căldura corpului ei, blândețea atingerii ei și mirosul laptelui – îi asociază prezența cu un sentiment de protecție. În absența ei, el simte că este abandonat și singur, iar plânsul este o modalitate de a-și aduce înapoi îngrijitorul. Acesta este modul lui de supraviețuire, deoarece depinde complet de mamă, pentru tot.
Bebelușul plânge imediat ce adoarme. Nu înțelege că lipsești puțin până la 9 luni
Din moment ce creierul bebelușului tău nu este încă dezvoltat, acesta nu este capabil să înțeleagă că ești departe de el pentru puțin timp. El se trezește și devine anxios când nu ești lângă el. Bebelușul va înțelege această separare abia pe la 6-9 luni.
Deci, ce poți face cu adevărat? Acum el are nevoie doar de dragostea și grija ta. Trebuie să înțelegi că prezența ta îi conferă siguranță. Ține-ți bebelușul în brațe și mângâie-l. Dacă nu te duci la el, nivelul lui de stres va crește, iar plânsul se poate intensifica.
Când îl vei mângâia, va învăța să se simtă în siguranță și să aibă un somn bun. Un copil care nu a dormit bine, va fi mai agitat și iritat.
Asigură-te că a adormit și evită să faci gălăgie timp de 15-20 de minute, până când doarme adânc. Ai putea să-l pui într-un balansoar de copii pentru un timp – se va simți în siguranță și confortabil, rămânând lângă tine.
Bebelușul plânge imediat ce adoarme. Folosește hainele tale pentru a-l liniști
Pune o bluză de-a ta (nespălată) aproape de copil – mirosul ei îl va ajuta să rămână liniștit când te afli departe. În camera copilului ar trebui să fie un pic mai cald, uneori o camera friguroasă îl poate face să se simtă inconfortabil.
Important! Nu uita că aceasta este o fază temporară, iar copilul tău va crește până la urmă, iar asfel de situații nu vor mai fi actuale.