Părinți de nota 10

Graficul creșterii și căderii dinților copiilor

Dinții copiilor pot începe să apară de la vârsta de șase luni și până pe la un an, iar de căzut pot începe în jurul vârstei de șase ani. Următorul grafic ne arată când erup primii dinți ai copilului (dinții de lapte) și când încep să cadă.

Erupția variază de la copil la copil

De obicei, conform Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, primii dinți (dinții de lapte) care apar sunt incisivii de sus. Apoi, urmează primii patru dinți din față. După aceștia alți mici dințișori încep să-și facă apariția pentru a umple gingiile, de obicei în pereche, câte unul pe fiecare parte a gingiei de sus și de jos. Rezultatul: 20 de dințișori, 10 pe gingia de sus și 10 pe gingia de jos, până la vârsta de 2 ani și jumătate, chiar 3.

Acest set frumos de dinți rămâne în gurița copilului până la vârsta de 6-7 ani când dinții de lapte încep să cadă pentru a face loc dinților permanenți.

Tabelul dezvoltării primilor dinți
Dinții de sus Când erup? Când încep să cadă?
Incisivii centrali De la 8 la 12 luni De la 6 la 7 ani
Incisivii laterali De la 9 la 13 luni De la 7 la 8 ani
Caninii De la16 la 22 de luni De la 10 la 12 ani
Primul molar De la 13 la 19 luni De la 9 la 11 ani
Al doilea molar De la 25 la 33 de luni De la 10 la 12 ani
Dinții de jos
Al doilea molar De la 23 la 31 de luni De la 10 la 12 ani
Primul molar De la 14 la 18 luni De la 9 la 11 ani
Caninii De la 17 la 23 de luni De la 9 la 12 ani
Incisivul lateral De la 10 la 16 luni De la 7 la 8 ani
Incisivul central De la 6 la 10 luni De la 6 la 7 ani

 

Mare atenție! Încă de la apariția primului dințișor, acesta trebuie curățat cu atenție, cel puțin de două ori pe zi. Dinții copilului, pentru a fi cât mai sănătoși, au nevoie de o îngrijire specială și, mai mult decât atât, de urmarea unei rutine stricte legate de curățarea lor.

În plus, fiecare copil este unic și, dacă dinții bebelușului tău nu apar conform graficului, nu este nici o nenorocire. Vor apărea în ritmul lor și vor cădea în ritmul lor.

Creșterea și căderea dinților copiilor. Extra sfaturi!

Tabelul de mai sus poate fi aplicat aproape în cazul fiecărui copil cu o marjă de +/- șase luni.

Rețineți că fetele au tendința de a fi mai dezvoltate la capitolul dințișori decât băieții.

Dacă dințișorii au apărut destul de târziu, acest lucru poate avea conotații pozitive în dezvoltarea dinților adultului.

Frații mai mari reprezintă de asemenea, un ghid bun. De exemplu, dinții lipsă sau cariați au o componentă foarte puternică genetică.

De aceea, este o idee bună să mergi cu copilul cât mai curând la medicul stomatolog, chiar și pentru un control de rutină. Întotdeauna e mai bine să te asiguri că cel mic are dinți sănătoși și se dezvoltă așa cum trebuie, decât să tratezi apoi.