Părinți de nota 10

De ce mamele nu ar trebui să poarte niciodată ojă roșie

Oja roșie a devenit faimoasă și acceptată de societate în anii 1930 prin Revlon, care a scos-o în piață ca ceva distractiv, senzual și desprins din filme. Revlon nu vindea atunci oja, vindea ‘cireșe în zăpadă’ și ‘Roșu Fifth Avenue’ și foarte repede oja roșie a devenit un simbol al senzualității absolute fiind susținută de celebrități feminine de-a lungul anilor precum Marilyn Monroe, Madonna, Uma Thurman sau Sharon Stone. Oja roșie a devenit sinonim cu dramă, sofisticare și senzualitate intensă, sinonime care sunt și acum cât se poate de actuale.

Luând în considerare aceste veleități pe care oja roșie le descrie, ajungem să ne întrebăm, oare este cea mai potrivită culoare pentru o mamă?

Unghiile roșii emană putere și încredere. Arată că o femeie este deschisă, amuzantă. Purtându-le ea își declară sexualitatea. Însă cu o astfel de alegere vine și un risc. Pentru că femeile care nu au încrederea pe care ar trebuie să o aibă purtând astfel de unghii, care nu știu cum să le poarte, pot să transmită un mesaj greșit. Unghii lungi și roșii asortate la un decolteu adânc, pot să transmită nevoia de a fi în centrul atenției, de a vâna chiar mai mult decât atenție.”, afirmă psihologul Amantha Imber.

Prin urmare, unghiile roșii trebuie purtate cu grijă. Se prea poate să fie interesante și amuzante, și să emane feminitate, dacă sunt îngrijite, dacă au o lungime decentă și dacă sunt asortate unei ținute pe măsură (și aici subliniem decența).

Nu trebuie să le porți la muncă. Deloc. Mai ales dacă vinzi ceva. Unghiile roșii sunt ca și cum ai purta ciorapi roșii la un costum negru. Din punctul meu de vedere unghiile roșii sunt complet interzise în spații corporate, în spații medicale, la recepții sau în orice domeniu ce implică multă comunicare directă cu oamenii. Desigur că le putem purta în spații informale, la petreceri, acasă. Dar să nu uităm că și cea mai mică ciobire a ojei roșii va arăta inestetic și va transforma totul în vulgaritate. Unghiile roșii trebuie să fie bine îngrijite.” declară Lizzie Wagner, unul dintre cei mai renumiți consultanți de imagine din lume.

Așa că să ne oprim o clipă și să ne imaginăm o mamă în parc, într-o zi de vară călduroasă, purtând pantaloni scurți și un maiou, aplecată după copil, cu părul vâlvoi și etalând 10 degete cu unghii lungi și roșii. Din care, poate că una are oja puțin ciobită, chiar dacă este ojă semipermanentă, pentru că mama s-a chinuit să spele tava de cuptor aseară. Cum vi se pare această imagine? Puțin dizgrațioasă, nu-i așa? Chiar dacă acea mamă este un exemplu de urmat, chiar dacă este responsabilă, este avocată sau medic, este complet dedicată familiei. Nu ai spune, din imaginea creată chiar de … unghiile ei. Nu spunem că mamele nu ar trebui să poarte ojă roșie deloc, dar este indicat să respecte câteva reguli, nu numai pentru a nu oferi o impresie greșită, pe care nicio femeie nu și-o dorește, ci pentru a se simți cu adevărat feminine.

‘Unghiile roșii trebuie să fie scurte și impecabile. Trebuie să fii foarte atentă să nu dai ojă pe cuticule, chiar să începi stratul de ojă la 1mm de cuticulă. Să dai 2 straturi de culoare și unul final de lac care să fixeze bine oja. Este important să găsești și oja roșie în nuanța potrivită pielii tale: roșu cu baze reci  pentru piele albă, și roșu cu baze calde pentru piele mai închisă la culoare.”  ne învață Fiona Hay, stilista care se ocupă de manichiura a multe vedete, printre care și Cate Blanchett, Rose Byrne și Gracie Otto.

Să ne întoarcem la imaginea din parc. Să ne imaginăm din nou mama aceea. Cu pantaloni scurți, cu maiou, cu părul vâlvoi și aplecată după copil… Și cu unghii nude, îngrijite, la o lungime decentă. Parcă percepția asupra ei ni se schimbă puțin, nu-i așa? Tu care mamă ai vrea să fii?