Părinți de nota 10

Dacă am un singur copil nu înseamnă că sunt mai puțin mamă

Sunt la acea vârstă când mare parte din cuplurile din jurul meu au deja sau fac cel de-al doilea copil. Și, desigur, că mă întâlnesc destul de des de discuții care analizează dacă este mai greu să ai doi copii. Discuții care ajung, de multe ori, la o paralelă nedreaptă. Pentru că, de cele mai multe ori, mamele cu doi sau mai mulți copii se cred superioare celor cu doar un copil, chiar dacă nu o spun direct. O gândesc. Mereu.

Probabil că mamele care au doi sau mai mulți copii citind rândurile de mai sus își spun deja că nu fac asta, că nu judecă așa. Dar, poate că fără intenție, de fiecare dată când discută cu mamele cu un singur copil, ajung să facă un concurs al responsabilităților, al sacrificiilor, al implicării duble pe care ele le aduc în creșterea a doi sau mai mulți copii.

Ce știi tu? Cu unul e lejer. Doi? Nu știi cum să te mai împarți. Unul vrea lapte, altul vrea suc, unul vrea supă, altul vrea paste. Să vezi când îi auzi strigându-te amțndoi o dată. Atunci să te păzești. Trebuie să îl faceți și voi pe al doilea. O să te simți ca o mamă împlinită.

Îmi amintesc momentul când am primit cuvintele astea ca pe mici așchiuțe în suflet. Anya, fetița mea, avea 4 ani atunci, și eu doar ce trecusem printr-o întrerupere de sarcină dureroasă, sfâșietoare la nivel emoțional. Pentru că ne doream al doilea copil, dar nu am avut cum să păstrez sarcina fără să îmi pun viața în pericol. Și de atunci ne luptăm cu infertilitatea. Și mă trezesc uneori, în timp ce îmi privesc copilul cum doarme liniștit, că mă simt mai puțin mamă, pentru că nu am al doilea copil pe care ni-l dorim de 6 ani și sentimentul acesta exacerbează de fiecare dată când conversez cu mame care au mai mulți copii.

Însă în ulltimul an am decis să gândesc lucrurile altfel. Să las deoparte înjumătățirea asta a mamei din mine. Nu există mame mai puțin mame. Eu sunt o mamă bună, sunt mama unui copil, sunt mama unui suflet minunat, care mă completează, fără de care nu aș putea respira. Sunt mama Anyei, omul acesta miraculos care mă face să mă simt completă, care ne face, de fapt, să ne simțim întregi ca și părinți. Nu ne lipsește nimic.

Am decis că un al doilea copil nu este ceea ce am nevoie pentru a fi mamă. Al doilea copil nu este ceea ce am nevoie pentru a fi fericită. Sunt deja mamă, sunt deja fericită, de fiecare dată când adulmec creștetul fetiței mele și îi inspir mirosul ei inconfundabil, același de pe vremea când era un mic ghem de iubire și nu scotea decât sunete inteligibile la mine în brațe. Sunt deja o mamă bună și completă. Pentru că realizez că având grijă de sănătatea mea psihică, de emoțiile mele, acceptându-mi lipsurile și bucurându-mă de momentele unice care nu se vor mai întoarce niciodată, îi ofer fetei mele șansa de a se dezvolta frumos și echilibrat.

Desigur că mă întreb, dacă nu fac al doilea copil, oare va crește râzgâiată și egoistă? Oare când va fi mare îmi va reproșa că nu are frate sau soră? Oare îmi va spune că am fost prea delăsătoare și nu am mai vrut încă un copil din confort? Și imediat cum îmi pun această întrebare realizez că îmi fac rău singură.

O mamă fericită înseamnă un copil fericit

Așa că am ales să îmbrățișez situația dată și să accept că poate nu vom avea și al doilea copil. Uneori rămân privind în gol la mici body-uri în magazinele cu haine de copil, sau uitându-mă la poze cu Anya bebeluș, și suspin. Și știu că vreau al doilea copil, și știu că se prea poate să nu îl am vreodată. Și în două secunde am învățat să trec mai departe și să fiu mama copilului pe care îl am. Și de îndată ce trec peste moment și privesc în ochii minunați de albaștri ai fiicei mele, știu că am fost adusă pe acest Pământ să fiu mama ei. Legătura asta nimeni nu o poate rupe vreodată și este numai a noastră. Și este pe cât de magică pe atât de inexplicabilă. Este fericirea mea. Și, nu știu ce să zic, dar cifra trei pentru mine a fost întotdeauna o cifră completă.