În cele nouă luni de sarcină ți-ai cam imaginat cum ar trebui să arate micuțul tău? Ei bine, iată ce ar trebuie să știi despre un nou-născut, raportat la așteptările tale.
Aspect amuzant. Dacă nașterea are loc pe cale vaginală, atunci aspectul noului-născut poate fi ușor amuzant. După câteva ore petrecute în travaliului, majoritatea copiilor au capul ușor diform. Nu te speria, în câteva săptămâni, lucrurile se vor remedia și capul bebelușului va căpăta o formă normală.
Nu aștepta zâmbete și gângureli. Până pe la șase săptămâni, bebelușii nu prea răspund la comenzile noastre. Așadar, nu te aștepta să-l vezi zâmbind atunci când ai vrea tu. Da, e drept ei zâmbesc și în somn și mai scot și câteva sunete, însă nu la comandă.
Fă-i baie, chiar dacă nu i-a căzut cordonul ombilical. Este o teorie greșită cea care spune că nu trebuie să-i faci baie copilului până când îi cade cordonul ombilical. Nu uita că este spălat imediat ce a venit pe lume. Așadar, fie îi acoperi cordonul cu un pansament steril pe timpul băiței, fie îl speli ușor cu un burețel moale, pentru a nu-i atinge apa zona respectivă. Însă, copilul trebuie spălat, pentru a-i curăța pielea. După ce cordonul s-a uscat și a căzut, îl poți pune pe copil în cădiță. Până atunci, tatăl îl poate ține pe mâini.
Te anunță când îi este foame și când s-a săturat. Chiar dacă mic, asta nu înseamnă că nu știe ce vrea. Mai ales când vine vorba de mâncare. Bebelușii au un simț foarte bine dezvoltat în ceea ce privește acest aspect. Va plânge când îi va fi foame și va refuza sânul sau biberonul în momentul în care s-a săturat. NU insista să-i oferi mai mult decât vrea. El știe mai bine care-i sunt necesitățile. De asemenea, regula e valabilă și în cazul suptului. Va cere de mâncare când îi va fi foame și nu atunci când știi tu că au trecut cele trei ore.
Pielea uscată este normală la un nou-născut. Inițial, pielea bebelușului poate fi moale și catifelată, după care, acest aspect să se schimbe radical, la câteva zile distanță. Nu te panica. Este un lucru absolut normal ca pielea bebelușului să sufere anumite schimbări. Gândește-te că nouă luni a stat într-un mediu ud, după care s-a trezit brusc, într-unul uscat. Așadar, se poate întâmpla să-i apară mici porțiuni de piele uscată, acnee sau dermatită de scutec. Nu trebuie să-i faci nimic, numai dacă vrei neapărat să-i mai hidratezi pielea. În acest caz, poți folosi o cremă hipoalergenică, însă e musai să te consulți cu medicul pediatru.