Părinți de nota 10

Ce poți face pentru ca bebelușul tău să aibă un somn odihnitor

Un bebeluș nu doarme neîntrerupt în timpul nopții, iar acest lucru este de la sine cunoscut. Cu toate acestea, ei dorm în reprize de circa 3 ore, iar mai apoi caută hrana de la mama lor. Acesta este un scenariu optimist, acela în care părinții pot dormi aproape toată noaptea.

Însă, acest lucru este valabil doar pentru o categorie mică de părinți. Cei mai mulți dintre părinți se vaită în primele luni petrecute alături de bebe, neștiind cum anume să îl facă să doarmă sau cum anume să îl calmeze atunci când parcurge anumite probleme de somn și plânge fără întrerupere.

Iată mai jos de ce nu dorm bebelușii bine!

1. Bebelușii dorm doar legănați și întotdeauna în brațele mamei lor. Aceasta este una dintre cele mai frecvente probleme. Bebelușul, odată învățat astfel nu dorește să doarmă decât legănat sau doar în brațele mamei sale. Ori de câte ori este lăsat jos începe să plângă neîntrerupt, iar singura metodă de calmare este aceea de a-l lua din nou în brațe. Este indicat să nu învățați bebelușul să adoarmă în brațe sau prin legănare întrucât va crea un obicei din acest lucru. Și pentru a face acest lucru este bine să îl pui la somn, să stai în preajma sa, dar să nu îl legeni sau să îl iei în brațe. De asemenea, este bine să îi cânți, să îi spui o poveste așa încât să îți audă vocea și să se simtă în siguranță. Dacă totuși bebelușul plânge și nu vrea să adoarmă, nu ceda – mergi lângă el în reprize dese și vorbește-i pe un ton liniștitor.

2. Bebelușul se trezește des. Acest lucru se poate datora fie mediului din încăpere – este prea cald sau prea frig sau pentru că nu cunoaște că trebuie să adoarmă la loc atunci când se trezește. În plus, medicii sunt de părere că un bebeluș prea obosit nu va adormi foarte ușor sau va avea un somn agitat în timpul nopții, trezindu-se des. De aceea, atunci când vine ora de somn este bine să faci liniște în încăpere, să faci întuneric și să îi creezi bebelușului un mediu prietenos somnului. Așa, organismul său mic va începe să secrete melatonina, cea care favorizează somnul. Și pentru că bebelușii adorm și ziua, nu îl așezați să adoarmă chiar imediat după ce s-a trezit pentru că va fi imposibil să facă acest lucru. Va avea nevoie de minim două ore pentru a adormi la loc.
3. Bebelușul vrea să adoarmă afară și niciodată în casă. Este bine să îți plimbi bebelușul cât mai mult, dar nu trebuie să faci din acest lucru un obicei. Cei mai mulți bebeluși s-ar putea să se obișnuiască cu somnul în cărucior, în scaunul auto și să refuze să adoarmă acasă, atunci când îl pui în pătuț. Este bine să analizezi modul în care reacționează copilul și atunci când începe să se frece la ochi să îl ții acasă, schimbând astfel programul de plimbare.

4. Bebelușul refuză să doarmă ziua. Și acest lucru este un lucru normal. De la o vârstă bebelușii s-ar putea să nu mai dorească să doarmă ziua, așa că nu trebuie să te sperii. Este bine să analizezi starea bebelușului din timpul zilei și să vezi dacă este sau nu obosit. Dacă dă semne de iritabilitate, se freacă la ochi, plânge mai mult, atunci este obosit și va avea nevoie mai mult ca sigur de somnul din timpul zilei.

5. Bebelușul nu doarme decât acasă. Un bebeluș care este obișnuit să doarmă doar acasă va avea nevoie de același pătuț, de un mediu asemănător celui de acasă, de aceeași oameni prietenoși care să îi fie prin preajmă. De aceea, dacă aveai o anumită rutină acasă, obișnuiește să o faci și acolo unde te afli, chiar dacă nu ești acasă.