Părinți de nota 10

Ce funcții îndeplinește placenta? Chiar nu știai!

Placenta este un organ temporar în organismul mamei, care se dezvoltă în interiorul uterului. Rolul pe care aceasta îl are este să alimenteze copilul cu oxigen și cu toate substanțele nutritive necesare dezvoltării, dar și să curețe sângele fătului de toxine. Însă, cel mai important rol pe care placenta îl are este să păstreze copilul viu și sănătos.

Așa cum probabil știi, placenta se formează până în luna a cincea de sarcină, lună în care va lua forma și proporțiile copilului pe care îl protejează. În săptămâna 40 de sarcină, placenta are forma unui disc cu diametru de 15-20 de centimetri și o grosime de 2-3 cm, și cântărește cam a șasea parte din greutatea bebelușului. În momentul în care sarciina depășește termenul, placenta nu își mai îndeplinește funcțiile, iar fătul este privat de hrană și oxigen.

Asigură o nutriție adecvată. Așa cum spuneam și mai sus, printre rolurile placentei în sarcină se numără și acela de a-i asigura fătului o nutriție adecvată. Placenta produce oxigen și nutrienți de la mamă și le transferă bebelușului prin intermediul cordonului ombilical. Înainte ca sângele mamei să ajungă la copil, placenta acționează ca un rinichi, filtrând substanțele nocive.

Permite transferul de oxigen dintre mamă și făt. Placenta are și un rol respirator.  Ea acționează ca un plămân pentru copil, care permite transferul de oxigen întocmai cum acționează plămânii, în viața extrauterină. Odată ce copilul a folosit sânge cu oxigen, sângele revine la placentă pentru a scăpa de dioxid de carbon și pentru a primi și mai mult oxigen. Sângele astfel oxigenat irigă ficatul, inima și creierul bebelușului care nu funcționează încă.

Elimină toxinele. Tot placenta este cea care are rolul de a elimina substanțele toxice și deșeurile în circulația mamei, mamă care mai apoi le elimină prin urină.  Însă, un secret este faptul că placenta are și rolul de a proteja copilul de infecții, deoarece păstrează sângele mamei separat de sângele copilului, acționând ca barieră în calea bacteriilor.

Are un rol endocrin.  Ce înseamnă acest lucru? Că placenta secretă și o mulțime de hormoni. Printre aceștia se numără hormonul placentar lactogen, care produce mai multa glucoză în circulația mamei pentru a se transfera la copil. Placenta produce, de asemenea, mari cantități de estrogen și progesteron, cu rol în stoparea oricăror contracții uterine înainte de nașterea copilului și, totodată, în pregătirea uterului și a țesuturilor materne pentru travaliu, dar și de modificările care au loc în corpul unei femei în timpul sarcinii.