Părinți de nota 10

Cum se poate îneca un bebeluș cu laptele mamei

Un eveniment neplăcut, care poate să apară în timpul alăptatului, este ca bebelușul să se înece cu laptele mamei. Acest lucru se întâmplă când trage mai mult lapte în gură decât poate înghiți. Excesul de lapte poate aluneca pe căile aeriene și blochează trecerea aerului, ceea ce îl face pe mititel să se înece. Orice mamă este cuprinsă de spaimă când își vede bebelușul tușind și dând lapte afară, în timp ce se luptă să respire. Totuși, înțelegând exact ceea ce se întâmplă, poți preveni această problemă din timpul hrănirii bebelușului.

Pe un forum de parenting, o mămică și-a împărtășit experiența înspăimântătoare prin care a trecut, legat de înecatul copilului: „A fost cea mai mare sperietură din viața mea. Știați că bebelușii se pot îneca cu laptele mamei? În mod foarte serios: nu mai pot să respire și trebuie să chemi urgent ambulanța! Noi chiar nu știam. Din fericire, este în regulă acum, dar a fost destul de rău și m-am simțit total pierdută și neputincioasă. Văzându-l pe micuțul meu cu mască de oxigen și tot felul de tuburi și monitoare, a fost cel mai rău lucru la care am fost vreodată martor. Era atât de mic și neajutorat!
Acestea au fost câteva dintre cuvintele pe care mama le-a scris pe pagina de discuții. Au răspuns numeroși părinți, mulți dintre ei fiind uimiți și înfricoșați că o astfel de posibilitate există.
Am alăptat-o pe fiica mea timp de 18 luni și nu ni s-a întâmplat niciodată așa ceva. Ce poți să faci în astfel de situații?„; „Cine poate să ne mai împărtășească astfel de experiențe și cum a procedat?„, așa au sunat multe dintre întrebările de pe forum.

 

Mika Hiramatsu, MD, medic pediatru la Castro Valley Pediatrics în Hayward, California a răspuns întrebărilor anxioase ale părinților: „Nu este un lucru neobișnuit ca o mamă să aibă un reflux de ejecție a laptelui, când iese brusc o cantitate mare de lapte. Totuși, sunt rar întâlnite cazurile când un bebeluș ajunge la spital din această cauză. De obicei, bebelușul tușește de câteva ori și elimină laptele în exces, apoi își revine repede. Mama îl poate ajuta bătându-l de câteva ori pe spate cu fermitate; este un lucru care se poate întâmpla atât în timpul alăptatului, cât și la hrănirea cu biberonul.”
Dr. Dyan Hes, medical director la Gramercy Pediatrics, adaugă: „De regulă, în astfel de cazuri, mama are mult lapte, care este expulzat rapid. Unele femei au o curgere mai intensă a laptelui la un sân și, în astfel de cazuri, recomand ca hrănirea să înceapă totdeauna la celălalt sân, cu curgere mai lentă, pentru că inițial copilul este, evident, mai flămând. Câteodată combinația dintre un bebe flămând și un flux intens al laptelui poate conduce la înecare și semne de sufocare.

Principalele cauze ale înecatului la bebeluș

Excesul de lapte 
Deși majoritatea mamelor consideră că adevăratul necaz este că au prea puțin lapte și își doresc o cantitate mai mare, excesul poate reprezenta, de asemenea, o problemă. Prea mult lapte, ejectat foarte rapid, reprezintă o dificultate atât pentru mamă cât și pentru bebeluș. De regulă, chiar și găsirea unei poziții confortabile pentru alăptat este dificilă când există exces de lapte.

 

Reflexul de ejecție a laptelui
La unele femei, excesul de lapte conduce la eliberarea forțată a acestuia, în manieră aproape explozivă. De aceea, este necesar să urmărești câteva semne la bebeluș în timpul alăptatului, pentru a vedea dacă nu te confrunți cu această problemă:
– Tuse, icnete, semne de sufocare, respirație convulsivă, dificultate de a trage aerul în piept
– Încercarea de a strânge mai mult mamelonul, pentru a încetini curgerea laptelui
– Îndepărtarea frecventă de la sân
– Scuiparea laptelui de multiple ori
– Refuzul de a mai suge
Unele mame pot observa o astfel de problemă între trei și șase luni de la naștere. Sunt două moduri prin care poți rezolva problema: ajută bebelușul să se descurce cu excesul de lapte și viteza rapidă de scurgere sau încearcă să elimini acest exces și să-ți ajustezi cantitatea de lapte la necesitățile copilului.

 

Ce să faci când bebelușul se îneacă în timpul suptului

Sunt câteva metode de prim ajutor pe care să le aplici dacă bebelușul se îneacă cu lapte. Toate acestea trebuie aplicate cu precauție, pentru că cei mici sunt foarte delicați.
• Așază-l pe cel mic cu fața în jos, pe brațul tău, iar cu cealaltă mână aplică câteva bătăi intermitente pe spate și ușoare tracțiuni pe piept, combinate cu întoarceri blânde pe spate, pentru a deschide căile aeriene. Apăsarea în sus pe piept se face cu două- trei degete, începând din partea de jos a coastelor, în timp ce cu cealaltă mână susții capul copilului. Aceste manevre se continuă până ce blocajul respirator este eliminat.
• Așezați pumnul la nivelul buricului copilului, cealaltă mână o puneți peste pumn și împingeți ușor și rapid, în sus și spre interior.
Rețineți: dacă bebelușul nu pare să-și revină, dă semne că se sufocă și își pierde conștiența, trebuie dus urgent la cel mai apropiat spital, continuând manevrele prezentate mai sus.

 

citeste continuarea pe Qbebe

Loading...