Oul, un aliment atat de mic, este considerat de multi specialisti de nutritie ca fiind un aliment magic: are proteine de inalta calitate, vitamine, minerale si ne pune la dispozitie toti aminoacizii necesari organismului. In plus, tot mai multe cercetari demonsteaza faptul ca este un aliment satios, care consumat mai ales dimineata, ofera energie pentru o perioada mai lunga.
„Ouale la micul dejun ne ajuta sa ne simtim mai plini pentru mai mult timp si, in consecinta, putem chiar slabi prin faptul ca mancam mai putin”, considera profesorul Bruce Griffin, cercetator britanic.
Galbenusul se introduce dupa varsta de 6 luni la un bebelus sanatos, care nu a avut nicio problema nutritionala. Medicul pediatru prof. dr.?Ioana Alina Anca le recomanda mamicilor ca galbenusul sa fie fiert tare si, ca orice aliment nou pentru sugar, sa fie introdus progresiv, incepand cu un sfert de galbenus amestecat in piureul de legume. In final, un bebelus pana la varsta de 1 an va primi maxim?doua galbenusuri pe saptamana, pe cat se poate de spatiate (de exemplu lunea si joia).
Ulterior, dupa varsta de un an, se poate introduce si albusul daca nu prezinta niciun semn sugestiv pentru alergie. El trebuie insa bine preparat termic, fie fiert tare, fie ochi sau omleta. De asemenea, el poate fi introdus si in retete de prajituri, chec. „Insa in starea lui translucida este foarte alergizant”, atrage atentia medicul pediatru. Pana la varsta de 3 ani, copilul poate primi doua oua pe saptamana.
„Atentie la spumele de fructe cu albus crud. Daca pregatiti spuma de zmeura cu albus crud este foarte gustoasa, dar dublu alergizanta! Sa nu cumva sa va ganditi sa oferiti asa ceva unui copil inainte de varsta de 3-4 ani, iar cand o faceti, fiti sigura ca nu este un copil alergic”, atrage atentia prof. dr. Ioana Alina Anca, medic primar pediatru, supraspecializare cardiologie pediatrica si ecografie.
De ce ne este frica de colesterol?
Multor mamici le este teama sa le ofere copiilor prea multe oua din cauza continutului mare de colesterol. „Colesterolul este ceva bun! Reprezinta punctul de plecare pentru sinteza in organism a unei majoritati de elemente biologice esentiale pentru dezvoltarea sistemului nervos si endocrin. Ne trebuie colesterol, iar oul prin galbenus exact asta aduce. Trebuie doar sa-l dozam”, explica medicul pediatru.