- Încurajează-l să se uite mereu la tine când îi vorbeşti! Chiar dacă e mic, atunci când îi vorbești fă-o în așa fel încât copilul să-ți poată urmări mai ușor expresiile faciale sau mișcarea buzelor atunci când rostești unele cuvinte.
- Foloseşte cuvinte scurte, simple şi concise. La început, copilul tău nu va fi în stare să priceapă şi să reţină cuvinte grele. De aceea, este bine să i te adresezi în termeni cât mai simpli şi mai clari.
- Repetă-i constant cuvinte uzuale! Atunci când îi vorbești, foloseşte un anumit număr de cuvinte pe care vrei să le înveţe cât mai des. Nu le modifica forma şi nici nu folosi sinonime ale lor. Creează propoziţii simple și repetă-le!
- Vorbeşte cat mai mult cu el. Orice activitate ai, și el este prin preajmă, folosește-o ca pe un bun prilej să-i vorbești. Fă-o atunci când gătești, când tu calci și el se joacă cu jucăriile lângă tine, încurajează-l să-ţi răspundă şi cu timpul vei observa că începe să se exprime mai bine.
- Citeşte-i cât mai mult. Se știe că unul dintre avantajele cititului la copii mici este dezvoltarea mai rapidă a limbajului. Citeşte-i copilului cel puţin 15 – 20 de minute în fiecare zi, chiar mai mult dacă se poate. La început este recomandabil să începi prin a-i citi aceeaşi poveste zi de zi. Auzind mereu aceleaşi cuvinte, explicaţii, cu timpul va reuşi să le şi rostească ă şi să le adauge în vocabularul propriu. Dacă este atras de imagini, arată-i şi pronunţă-i în acelaşi timp ceea ce vede şi încurajează-l şi pe el să îţi arate unde sunt localizate în poză anumite personaje.
- Numeşte toate obiectele din jur cu care intră în contact. Vorbeşte-i şi numeste-i toate lucrurile cu care intră în contact arătându-i-l apoi în faţă. De asemenea, în timp ce îi dai jucarii, numeşte-le şi spune-i care sunt maşinuţe, care sunt animaluţe etc.
- Limitează timpul la tv al copilului. Nu folosi televizorul pe post de bonă sau ca metodă de calmare a bebeluşului. Chiar dacă este fascinat de reclame și tu ai timp să-ți faci ceva din treburile casnice, vei observa că peste puţin timp nu îl vei mai putea lua din faţa televizorului, devenind dependent de acesta.
- Cântă-i şi pune-i muzică cât mai des! Este de preferat să fredonezi în acelaşi timp ce rulează o melodie pe CD pentru a accentua şi mai mult cuvintele. Alege o melodie pentru copiii, cu un text cu cuvinte nu prea grele. De asemenea, încearcă să cânţi în faţa lui pentru a-ţi putea urmări buzele şi felul în care o faci.