Părinți de nota 10

Infecțiile virale din timpul sarcinii, asociate cu tulburări psihice și comportamentale la descendenți

Animalele de laborator ale căror mame au prezentat o infecție vială simulată în timpul sarcinii se comportă anormal ulterior, în timpul vieții, prezentând modificări comportamentale ce pot duce până la autism sau schizofrenie, arată cercetările relizate aa Universitatea Saskatchewan din Canada.

Cercetarea, publicată în jurnalul ”eNeuro”, a constatat că șobolanii tineri adulți, expuși la o infecție virală simulată în timpul vieții intrauterine, au prezentat un comportament anormal, sugerând schimbări cerebrale specifice încă din uter.

Cercetările efectuate de profesorul de fiziologie John Howland de la Colegiul de Medicină al Universității din Saskatchewan sugerează că infecția și inflamația în timpul sarcinii modifică evoluția creierului la descendenții nenăscuți și îi poate predispune la boli psihice, inclusiv la schizofrenie, scrie sciencedaily.com.

Rezultatele sunt în concordanță cu studiile efectuate la oameni care asociază expunerea la inflamație în timpul vieții intrauterine, cu creșterea ratelor de tulburări psihice, incluzând schizofrenia și autismul.

Studiile anterioare au descoperit că bebelușii ale căror mame au fost expuse virusului gripal în prima jumătate a sarcinii lor se pot confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta schizofrenie în viața ulterioară.

Schizofrenia, o boală psihică gravă care afectează în jur de 1% din populație. Riscul de a dezvolta boala ca adult poate fi cu până la trei procente mai mare printre cei ale căror mame au contractat gripa în prima jumătate a sarcinii.

Examinarea extensivă a șobolanilor expuși unui virus simulat în timpul vieții intrauterine a arătat că expunerea a provocat descendenților tineri adulți probleme de memorie și le-a modificat răspunsul la frică aratând astfel că anumite aspecte ale cunoșterii au fost modificate. Aceștia erau, de asemenea, mai puțin sociabili cu alți șobolani, comparativ cu cei ale căror mame nu fuseseră afectate în timpul sarcinii. Toate aceste modificări afectează în mod egal atât femelele cât și masculii, mai afirmă autorii cercetării.