Meseria de parinte, desi cea mai importanta din viata unui om, se invata din mers.
Mamicile si taticii au recunoscut ca este nevoie de 14 luni pentru a controla fraiele parentingului. Pana atunci, vor exista lupte crancene cu somnul bebelusului, nopti nedormite, stresul primei febre si pauzele in care vei face curatenie dar … nu te speria, intre toate acestea exista si momente de fericire pura care valoareaza cat tot universul.
Iata cat dureaza pana vei intelege cum functioneaza meseria de parinte si ce vei descoperi pe parcurs …
Nimeni si nimic nu te poate pregati anterior – pentru adevarata experienta de parinte
Nimeni nu te pregateste inainte de a avea un copil despre ce urmeaza. Desi e cea mai grea meserie din lume – o descoperi din mers, fara o pregatire anterioara.
In general, odata ce un cuplu astepta un copil isi concentreaza energia si temerile catre evenimentul nasterii, imaginandu-si ca odata iesiti cu bebe in brate de pe portile maternitatii, vor deveni pur si simplu parintii cei mai experimentati din lume …
Poti citi articolele despre bebelusi de la Desprecopii – poti citi usor amuzat topicurile parintilor de pe forumul Desprecopii … insa toate acestea nu sunt decat o vaga imagine a adevaratei si complexe – meserii de parinte.
Cand anume reusesti sa prinzi in maini fraiele parenting-ului?
Asadar cand anume reusesti sa prinzi in maini fraiele parenting-ului? Conform unui nou studiu facut in UK, 35% din parintii britanici nu au fost pregatiti nici macar putin pentru cat de greu va fi sa ai un copil; aproape jumatate dintre parinti (49%) simtindu-se socati pe masura ce se adaptau la noul stil de viata. Mamicile si taticii au recunoscut ca este nevoie de 14 luni pentru a controla fraiele parentingului.
14 luni pana intelegi cum functioneaza meseria de parinte
Dar din ce este compusa aceasta meserie? Ei bine, studiul a concluzionat ca meseria de parinte este 52% distractie si 48% munca. Munca grea.
Curatenie, nopti nedormite si lupta cu somnul bebelusului
Cea mai grea parte in a fi mama sau tata a rezultat ca fiind curatenia constanta (25%) urmata indeaproape de problemele de somn – inclusiv noptile nedormite (22%) si lupta de a-ti pune micutul sa doarma (14%).
Aceasta ii lasa pe parinti cu numai 2,9 ore de timp pentru ei insisi intr-o seara de weekend si ar putea explica de ce 32% dintre ei spun ca se bucura de privilegiul de a fi parinte numai “uneori”.
Momente de fericire pura care valoareaza cat tot universul…
Pe de alta parte insa, parintii au descoperit ca cele mai simple lucruri sunt cele mai pline de satisfactii – care valoareaza cat tot universul: zambetul fericit al bebelusului.
38% din tre parinti sunt de parere ca zambetul bebelusului a fost cel mai satisfacator sentiment – apropiat de fericirea perfecta , ei notandu-si fericirea intre 9,5 si 10.
Dupa aceasta, a fost observarea lor in timp ce invata ceva nou (14%), strans urmata de imbratisari (13%).
Pietre de hotar in cele 14 luni
Iar cand vine vorba de cea mai importanta dezvoltare a copilului, cea mai vestita piatra de hotar este dormitul intreaga noapte (32%), urmata de mers (26%) si vorbit (15%).
Si nu numai asta, parintii spun ca au petrecut o vesnicie tinandu-si copilul in brate in timpul primului an de viata, 2263 de ore, asta insemnand 6,5 ore pe zi. Chiar si asa, conform raportului, ei tot au reusit sa aiba parte de distractie impreuna cu copilul 4,4 ore pe zi.
Lunea este cea mai obositoare zi din saptamana
In mod surprinzator, aproape jumatate dintre parinti (47%) au gasit inceputul saptamanii ca fiind greu, spunand ca lunea este cea mai obositoare zi din saptamana.
Si criza zilnica vine la ora 7 p.m., cand jumatate dintre parinti spun ca sunt complet epuizati.
Cand trebuie sa treaca dincolo de casa, sondajul a revelat ca 66% dintre parinti se enerveaza cu regularitate atunci cand vad pe altii in mediile sociale care isi descriu familia ca fiind perfecta. Mda… stim 🙂
Presiunea de a fi „parintele perfect”
Pe langa asta, aproape trei sferturi dintre parinti (73%) au spus ca in primul an cu bebelusul au simtit din partea prietenilor si a familiei presiunea de a fi „parintele perfect”. Cercetarea, comandata de liderul comapaniei de jucariii Little Tikes, a chestionat 1500 de parinti britanici aflati in primul an de parenting.
Expertul in joaca de la Little Tikes si Psihologul de copii Emma Kenny a spus: “Evident ca a fi proaspat parinte este un moment interesant in viata oricui si este fascinant sa vezi plusurile si minusurile parenting-ului pe care cercetarea noastra le face cunoscute.
Este minunat sa vezi ca, in ciuda tuturor noptilor nedormite si a curateniei, multi gasesc magie in aceste momente mici, impartasind pietrele lor de hotar pe masura ce copilul se dezvolta.”