Părinți de nota 10

Despre despresia mamei casnice. Cum se manifestă și cum o tratezi

Pentru majoritatea oamenilor este dificil de înțeles cum după nașterea unui copil te poți simți pustiită și lipsită de puteri sau singură atunci când ai pe cineva alături. Sau cum este să simți că, uneori, ai vrea să fugi departe de cei care au cel mai mult nevoie de tine. Acestea simptome ale depresiei afectează milioane de femei care stau acasă pentru a-și crește copiii.

Cercetările arată că depresia le afectează într-o mai mare măsură pe mamele casnice decât pe cele care continuă să meargă la serviciu. Depresia se manifestă prin diferite simptome, care pot varia de la stres și furie, la perioade de tristețe intensă.

Un studiu de mare amploare realizat pe mămicile din Statele Unite a scos la iveala faptul că 26% dintre femeile cu copii care nu merg la serviciu experimentează sentimente de tristețe, comparativ cu doar 16% dintre mamele care au un loc de muncă. Totodată, 15% dintre femeile din prima categorie se luptă cu perioade se stres și 19% cu sentimente de furie. Prin comparație, dintre mămicile cu job, 48% sunt stresate și 14% furioase. Rezultatele aceluiași studiu au concluzionat că femeile care au copii acasă, dar merg la muncă sunt la fel de eficiente în finalizarea sarcinilor, precum cele care nu au copii.

Cum se manifestă depresia la mamele casnice?

Mămicile cu depresie, care nu au un job, pot trece printr-o variatete de emoții negative. Unele femei, de exemplu, experimentează sentimente de vină, gândindu-se că, deși stau toată ziua acasă, casa nu este suficient de curată. Altele pot simți că-și neglijează copiii mai mari din cauza multitudinii de cerințe a celui care tocmai a venit pe lume. Pot apărea sentimente de frustrare cauzate de lipsa somnului care conduc spre sentimente de agresivitate. Furia resimțită o poate face pe mamă să ajungă, din nou, în punctul în care se simte vinovată pentru gândurile, atitudinile sau conduitele ei, creându-se, astfel, un cerc vicios.

poți face pentru a combate simptomele?

Pe câte simptome există, pe atâtea lucuri poți face pentru a le combate. Cea mai bună soluție ar fi să consulți un psiholog care te va putea ajuta să-ți găsești propriile resurse, să înveți să faci mai bine față stresului și să treci cu ușurință peste perioadele dificile. Există, totuși, și câteva trucuri simple pe care le poți include in viața de zi cu zi. Iată patru modalități prin care poți avea mai multă grijă de tine în lupta cu simptomele depresive.

1. Fă mișcare

Deși pare că numai pentru o rutină sportivă nu mai ai timp în programul tău și așa foate aglomerat, gândește-te la câte beneficii opții de pe urma efortului fizic. Numai de 20 de minute de exerciții fizice pe zi pot face o diferență majoră și îți vor ajuta corpul, dar și mintea. Merită să încerci.

2. Petrece timp în aer liber

Iată o activitate pe care o poți face alături de cei mici. Ieșiți în parc, plimbați-vă, bucurați-vă de razele soarelui și de aerul proaspăt. Ia o saltea de yoga cu tine și, astfel, poți face și cele 20 de minute de mișcare recomandate pe zi.

3. Mănâncă mai sănătos

Dieta pe care o adopti este extrem de importantă pentru starea de bine și buna funcționare a organismului. Atunci când mergi la cumpărători adu-ți de fiecare dată aminte să cumperi ceva sănătos și gustos și pentru tine.

4. Găsește-ți un prieten bun

Un om care este acolo pentru tine la greu și nu numai că te ascultă, dar te și înțelege poate face minuni pentru sufletul tău. Nu de puține ori, femeile îl descoperă pe acest prieten chiar în mamele lor.