Părinți de nota 10

Afecțiunea care se ascunde în spatele infidelității

…de parcă nu era îndeajuns de greu să îl faci pe un om care își înșală partenerul de viață să își asume responsabilitatea pentru faptele lui, acum oamenii de știință vin cu o explicație conform căreia această tendință este, cumva, justificată.

Cei care își înșală jumătatea și cei care au tendința aceasta, pare-se că nu se pot abține, pur și simplu: este din cauza reacțiillor lor hormonale. Da, studiile sugerează clar asta: cu cât sunt mai mari nivelurile de testosteron, cu atât este mai mare predispoziția căte înșelat și alt tip de astfel de comportamente imorale.
Reprezentanții unora dintre cele mai prestigioase universități din lume, Harvard și Universitatea Texas, din Austin, au ajuns la concluzia că testosteronul și cortizolul colaborează și împing individual în cauză să comită fapte deloc lăudabile.

La acest studiu au luat parte 117 subiecți, cărora li s-a dat un test simplu, de matematică. Participanții au fost rugați să spună la câte întrebări au răspuns corect și li s-au luat probe de salivă, înainte și după test. Astfel, au aflat, cu surprindere, că oamenii cu un nivel mai mare de testosteron și cortisol au mai multe șanse să mintă în legătură cu numărul de probleme rezolvate corect.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că nivelul mărit de testosteron inhibă frica de o eventuală pedeapsă și mărește dorința de victorie. Nivelul crescut de cortizol declanșează stres cronic deranjant şi generează o stare de nesiguranţă pentru subiect. Testosteronul încurajează minciuna și este hormonul responsabil pentru impulsurile sexuale și pentru creșterea masei musculare la bărbați. Pe de altă parte, cortizolul – declanșat cel mai adesea în momente de stres – oferă motivul perfect pentru a minţi.

Astfel, cei doi hormoni lucrând împreună încurajează infidelitatea – la bărbați și la femei deopotrivă , iar simpla scădere a nivelului unuia dintre ei poate liniști pornirile păcătoase ale celui vizat.

Loading...