Părinți de nota 10

5 lucruri pe care NU ai voie să le mai faci în timpul ultimelor săptămâni de sarcină

Sarcina nu trebuie să fie văzută ca o afecțiune. Cu cât vom sta mai mult în pat cu atât ne vom simți mai obosite. De cele mai multe ori medicul recomandă în sarcină un stil de viață activ. Există, bineînțeles, și unele excepții de la această regulă, atunci când gravida trebuie să fie atentă și să stea mai mult în pat pentru a nu pierde copilul.
sarcinaUn stil de viață sănătos înseamnă o alimentație sănătoasă și multă mișcare chiar și în sarcină. Cu toate acestea, vizitele la medic realizate periodic ne vor spune cum este bine să procedăm în fiecare săptămână de sarcină.

Chiar dacă ești o gravidă activă și aproape că nu ai nicio restricție atunci când vine vorba despre sarcină, este bine ca în ultimele săptămâni de sarcină, atunci când nașterea se apropie să eviți să faci unele lucruri.

Iată mai jos 5 lucruri pe care NU ai voie să le mai faci în timpul ultimelor săptămâni de sarcină:

1. Nu mai merge la cumpărături – s-ar putea ca energia pe care încă o mai ai să dispară ori de câte ori mergi la cumpărături. De ce să pierzi timp prețios stând la coadă sau alergând prin magazine când știi că poți există o variantă mult mai simplă – cumpărăturile online. La un click distanță, totul este mult mai ușor. Vei putea comanda această apa plata online sau ai putea comanda cafea online și cu siguranța tot ceea ce ai solicitat va ajunge la tine rapid. De la produse alimentare și până la îmbrăcăminte, jucării sau electrocasnice, toate sunt posibile. Ca atare, dacă poți să stai acasă și să faci ceea ce îți place ai putea alege să comanzi online.

2. Nu face băi foarte calde – iată că ai un alt lucru aproape interzis la finalul săptămânilor de sarcină. Baia în cadă și foarte caldă ar putea anunța nașterea mult mai devreme. De aceea, cei mai mulți medici recomandă să eviți să faci baie în cadă în aceste ultime săptămâni de sarcină și să încerci dușul și băile de o temperatură mai mică.

3. Nu căra greutăți – aceasta este recomandarea medicilor ginecologi. Este bine pe cât posibil să eviți să cari sacoșe foarte grele întrucât s-ar putea să îți facă rău. De asemenea, în ultimele săptămâni de sarcină nici nu dispui de o stare foarte bună, simțindu-te greoaie și s-ar putea ca astfel de lucruri să te afecteze.

4. Nu face sport de performanță – chiar dacă este bine să facem mișcare în toată perioada de sarcină ar fi indicat să ne ferim de sportul de performanță. Te va obosi destul de mult și pe tine și pe bebeluș, așa că nu este indicat să faci eforturi foarte mari în această privință, mai ales că trebuie să te ferești de căzături.

5. Nu purta tocuri înalte – deja ultimele săptămâni de sarcină te va face să te simți din ce în ce mai greoaie și ca atare evită să îți chinui și mai mult picioarele, purtând tocuri înalte. În plus, ai putea avea parte și de anumite accidente și de aceea este bine să te ferești. Cu cât vei avea o încălțăminte mai comodă cu atât îți va fi mai bine.

Toate aceste sfaturi, dar și multe altele, în funcție de specificul perioadei în care te afli, dar și de starea ta și a bebelușului îți vor fi recomandate de medici și este bine să urmezi cu atenție tot ceea ce ți se recomandă. Și nu uita, dormi cât mai mult – cu siguranță îți va face bine.