Bebelușii plâng imediat după naștere și plâng destul de mult atunci când au colici. De cele mai multe ori, plânsul bebelușului ar trebui înțeles de părinți ca un mod de comunicare. Ei plâng atunci când le este foame, când vor să doarmă sau atunci când vor să fie schimbați. De asemenea, ori de câte ori își doresc ca mama să îi țină în brațe, găsesc această metodă drept cea mai potrivită pentru a se răsfăța.
Potrivit specialiștilor, cu ajutorul zgomotului alb vei reuși să calmezi plânsul bebelușului destul de rapid. Acesta reprezintă o combinație a diferitelor frecvențe de sunet, astfel încât să poți neutraliza toate celelalte sunete care îl pot deranja pe bebe. Cei mai mulți dintre cei care cunosc secretele zgomotului alb, se folosesc de acesta pentru a calma bebelușul, ba chiar și pentru a-l adormi atunci când este obosit. De asemenea, în timpul celor nouă luni de sarcină, gravida poate folosi anumite sunete pentru a liniști bebelușul din burtică.
Iată mai jos 3 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre zgomotul alb:
1. Beneficiile zgomotului alb sunt numeroase. Bebelușii recunosc bătăile inimii mamei, dar și zgomotele intestinale ale acesteia întrucât aici s-au aflat vreme de câteva luni bune. De aceea, atunci când dorești să calmezi un bebeluș supărat trebuie să încerci să îi oferi zgomote ritmice și nu foarte intense. De exemplu, un claxon sau lătratul unui câine nu vor fi niciodată pe placul copilului mic. Ori de câte ori au de-a face cu sunete ritmice, cu acest zgomot alb se vor liniști imediat, nu vor mai plânge, ba chiar mai mult de atât vor adormi destul de repede. Potrivit studiilor, se demonstrează că în primele minute (5 minute) de la auzirea unor sunete ritmice, precum zgomotul alb, copiii încep să se liniștească și chiar să adoarmă.
2. Care sunt sursele de zgomot alb?
Cu siguranță deja ai început să te gândești care sunt sunetele pe care le poți folosi în preajma bebelușului, astfel încât să îl poți opri din plâns sau liniști? Așa cum spuneam, lătratul unui câine sau zgomotele puternice îi vor face destul de mult rău unui bebeluș, îl vor speria. La fel și atunci când folosești anumite scule pentru reparațiile casnice sau aspiratorul. De aceea, se recomandă folosirea unor produse silențioase, așa cum este cazul unui aspirator fără zgomot. Sunetul scos de o mașină de găurit pentru realizarea unor reparații casnice ar putea fi un sunet cu care bebelușul se va obișnui. Drept sursă de zgomot alb am putea lua sunetele repetitive, precum sunetul ploii, sunetul produs de un ventilator, uscător de păr, mașina de spălat rufe sau vase, sunetele provocate de ploaie sau de vânt. De asemenea, pe internet, există numeroase surse de astfel de zgomote, create special pentru liniștirea bebelușilor.
3. Contraindicațiile zgomotului alb
Atunci când ne dorim să ne expunem bebelușul la astfel de zgomote albe trebuie să avem în primul rând grijă la intensitate. Un volum ridicat al sunetului ar putea crea probleme nervilor auditivi de la nivelul urechilor. De aceea, sunetele nu trebuie să depășească 50 de decibeli. În plus, este bine să așezați sursa zgomotului alb la o distanță de minim 2 metri de locul unde se află bebelușul. Și un alt lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este să stai în preajma copilului și să supraveghezi starea copilului.