Părinți de nota 10

Enterocolita la bebeluși. Cât durează și cum se tratează

Enterocolita este o boală comună la bebeluși și copii mici. De obicei se manifestă prin diaree și/sau vomă, ceea ce poate duce la deshidratare.

Mulți dintre bebelușii cu enterocolită pot fi tratați în siguranță acasă, evident cu acordul medicului pediatru, însă, alții pot ajunge să primească tratament de rehidratare în spital.

Ce cauzează enterocolita la bebeluși?
Virusurile sunt responsabile de instalarea celor mai multe dintre enterocolite, iar acestea pot fi de multe feluri. De aceea enterocolita este o boală pe care copilul o poate face de mai multe ori pe an.

Bacteriile, dar și intoxicația alimentară pot provoca enterocolite.

Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru, susține că gastroenteritele sau enterocolitele se răspândesc destul de ușor de la o persoană la alta. Este aproape imposibil să ferești un copil de enterocolită, mai ales atunci când este foarte mic.

Cât durează enterocolita la bebeluși?
Durata medie a diareei la bebeluș poate fi între 5 și 7 zile, majoritatea copiilor vindecându-se după maximum 2 săptămâni. De obicei, episoadele de vomă se opresc după 1-2 zile.

Enterocolita virală

Acest tip de enterocolită, de obicei, debutează cu vomă sau diaree. Scaunele copilului sunt frecvente, apoase și pot avea o culoare verzuie, maronie. În mod normal, nu apare sânge sau mucus în scaunul bebelușului, iar copilul poate avea febră moderată. Episoadele de vomă, de obicei, se opresc repede, însă diareea poate dura o săptămână sau mai mult.

Enterocolita bacteriană

În cazul acesteia, simptomele pot fi asemănătoare, însă:

– Febra este mai mare și durează mai multe zile

– Durerile de burtică sunt mai dese și mai severe

– Scaunul copilului poate avea urme de sânge sau de mucus

Cum se tratează enterocolita la bebeluși?
Uneori, din cauza vomei, a diareei, a febrei și a lipsei apetitului, copilul pierde mai multe lichide și săruri minerale decât ingerează, lucru care poate duce la deshidratare.

Atunci, cel mai important este să-l ajuți pe cel mic să se hidrateze. Cum poți face asta?

– Dă-i copilului cantități mici de lichide, nu-l lăsa să bea pe săturate pentru că se va simți iarăși rău.

– Dă-i lichidele cu lingurița sau cu seringa.

– Dă-i săruri de rehidratare.

– Nu te aștepta să mănânce, nici nu e recomandat. Înlocuiește-i mesele cu lichidele și abia după 12-24 de ore de la episodul de vomă, dă-i să mănânce câte puțin. Dacă vomită iarăși, începi să-i dai din nou doar lichide.

– Nu da suc de fructe sau băuturi carbogazoase.

Cum hrănești bebelușul alăptat la sân?

Dacă alăptezi, continuă să o faci. Oferă-i copilului mese mai dese și apă și soluții de rehidratare cu electroliți între mese.

Bebelușii hrăniți cu lapte praf. Laptele praf trebuie imediat scos din alimentația copilului și reintrodus după ce episoadele de vomă se opresc. La 12-24 de ore după ce simptomele enterocolitei par să se îmbunătățească, copilului îi va fi foame și atunci poți să-i reintroduci treptat formula de lapte praf.

Toate acestea trebuie făcute sub îndrumarea medicului copilului, care va face și recomandarea de prezentare la spital, atunci când o va considera necesară.