Regulile unui somn ca la carte pentru un bebeluș pot fi confuze, mai ales atunci când ești foarte obosită.
Somnul. Este unul dintre cele trei activități de bază ale unui bebeluș, pe lângă mâncare și igiena de bază.
Mulți părinți sunt epuizați în primele luni ale bebelușului din cauza nesomnului. Citesc cărți, apelează la specialiști, însă parcă nimic nu funcționează în momentul în care bebelușul ar trebui să doarmă. Pentru a avea succes, e bine să știi, mai întâi, care sunt cele mai comune greșeli pe care le poți face.
- Nu presupune că nou-născutul va dormi non-stop în primele trei, șase luni. Este cea mai comună greșeală pe care o fac proaspeții părinți: au așteptări înainte de a-și cunoaște copilul. După ce micuțul vine pe lume și bebelușul nu este așa cum și-au imaginat ei, șocul este imens, și destul de greu poate fi depășit.
- Dormitul pe canapea, cu un nou-născut în brațe este foarte periculos. Conform Academiei Americane de Pediatrie (AAP), acest tip de co-sleeping pe o canapea sau fotoliu este mult mai periculos decât co-sleepengul într-un pat, din cauza riscului de cădere sau de sufocare a copilului. În plus, tu te vei trezi mult mai obosită și mai epuizată decât înainte de a te pune la somn. Așadar, scoate această variantă din schemă.
- Nu supraîncălzi camera. Majoritatea părinților au tendința de a încălzi mai tare dormitorul, în care doarme copilul, pentru a nu-i fi frig. Respectă cele 20 de grade recomandate de specialiști și nici nu-l înfofoli prea tare. Somnul copilului va fi deranjat de căldura excesivă și astfel nu se va putea odihni. Dacă îți faci probleme de faptul că-i va fi frig, poți verifica atingându-i pieptul. Dacă acesta este cald, înseamnă că micuțului nu-i este frig, dacă pieptul copilului este rece, pune o păturică peste el. Atenție, mâinile și picioarele reci nu înseamnă că micuțului îi este frig. Bebelușii au în primele luni de viață extremitățile reci.
- Nu aștepta să-i fie foarte somn. Cu cât copilul este mai obosit, cu atțt va adormi mai greu. De aceea, nu aștepta până nu mai poate de somn. Pune-l la somn, imediat după ce a mâncat și a scos gazele.
- Nu-l lăsa să adoarmă în scaunul auto. Nu este o idee bun să-l obișnuiești să adoarmă în scaunul auto sau în cărucior din simplul motiv că nu vei putea face acest lucru în fiecare seara. În acest caz, bebelușul va plânge, obosit fiind, însă nu va adormi imediat. În plus, zgomotul cauzat de trafic nu favorizează somnul odihnitor, profund, de care are nevoie cel mic.